Razgaiati de performantele ' generatiei de aur ', am crezut ca, intotdeauna,
Nationala de fotbal a Romaniei va ramane in elita fotbalului mondial. Am fost constienti ca avem o baza de selectie limitata, ca dupa Revolutie s-au imputinat centrele de copii si juniori pentru ca sunt mai mult consumatoare decat aducatoare de venituri, insa in subconstient am fost siguri ca, generatie de generatie, vom avea varfuri care sa formeze o nationala valoroasa. Nu de valori am dus lipsa, din contra, am avut mereu, insa nu intotdeauna au fost puse in valoare.
Am crezut ca, fiind crescuti alaturi de Stelea, Hagi, Popescu, Adrian Ilie sau Viorel Moldovan, Lobont, Chivu, Mutu sau Marica, le vor calca automat pe urme fotbalistilor poleiti cu aur la Mondialele din Italia, SUA si Franta, ori la Europenele din Anglia si Belgia, si Olanda. S-a incercat si s-a reusit un liberalism dur cand a fost promovat Piturca la Nationala, omul care a taiat coada cainelui dintr-o data, renuntand la veterani in favoarea tinerilor lupi, chit ca a existat si exceptia de la regula, pe numele sau Dorinel Munteanu. 'Operatia' a reusit, insa pacientul a decedat dupa scandalul din 1999, care a dus la inlaturarea lui Piturca. Dupa care, indiferent ca pe banca s-au perindat Ienei, Boloni Hagi si Iordanescu, Nationala a batut pasul pe loc, zbatandu-se in mediocritatea ce stampileaza lipsa de rezultate.
Drept care, fie in ziare, la televiziuni sau in conversatiile de la bere, generatiei lui Chivu si Mutu i s-a pus stampila de 'generatie de tinichea'. Mereu s-a vorbit, cu mai multa sau mai putina invidie, de bani, de viata de lux a fotbalistilor si s-a injurat cu nonsalanta prestatia lor la Nationala. Acum, din nou cu Piturca la timona, tricolorii s-au ridicat din mocirla, s-au spalat cu rezultate si au scos capul in lume. O fata senina, demna, stralucitoare si increzatoare in viitor. De aceea, cautam un nume pentru aceasta generatie, de metal sau de piatra pretioasa, care sa penduleze intre aur si tinichea. Ne laudam cu ei, suntem mandri de ei. Dar acum, vazandu-ne cu sacii in caruta, chiar mai devreme decat am fi sperat, nu prea ii bagam in seama... Nimeni, dar absolut nimeni, niciun suporter nu i-a intampinat la aeroport, dupa ce se intorsesera victoriosi si cu mult-asteptata calificare realizata. Chit ca doar jucatorii care activeaza in tara s-au intors, 'tricolorii' nu meritau un asemenea tratament. Pentru ca un Goian, un Dica, un Lobont, un Banel Nicolita sau un Margaritescu nu e cu nimic mai prejos si merita aceleasi laude ca si Chivu, Mutu, Tamas, Marica ori Codrea.