Poate parea hilar sau macabru, depinde de interpretare. In vreme ce in Galati s-a evitat, inca, cu mare greutate, revenirea la cozile de inceput de luna din farmacii pe motiv de lipsa de bani pentru compensate si gratuite, se gasesc medici si farmacisti care dau la morti retete de sute de lei. E un fel de-a spune, pentru ca bietii decedati sau familiile lor nu au nicio vina ca niste indivizi fara scrupule se folosesc de datele lor de identitate, iar respectivele prescriptii sunt datate ca fiind eliberate de medici sau onorate de farmacii chiar la zile bune dupa ce acela ale carui date de identitate apar pe reteta e de mult trecut in lumea dreptilor. Si, cum am mai spus, nu sunt retete pentru medicamente care costa 5 lei, ci e vorba de sute si mii de lei. Sigur ca cele vreo cateva cazuri confirmate acum nu sunt in nici un fel accidentale, cine stie cate mii de lei nu "scapa" astfel din bugetul alocat pentru Sanatate pentru a ajunge cine stiu unde si cum.

La mijloc este vorba nu doar de fals, ci si de uz ilegal de date de identitate si chiar de fraudarea sistemului asigurarilor sociale. Pentru ca, pana la urma, banii pentru aceste retete "pentru morti" vin tot de la bugetul asigurarilor de sanatate despre care mereu se spune ca este mult mai mic decat nevoile. Din pacate in pedepsirea reala a celor care fac astfel de "afaceri" trebuie implicate nu doar autoritatile sanitare care, in afara de a lua banii inapoi, nu prea au ce face. Institutiile teritoriale ale Ministerului Public, dar si politistii, ar avea poate ceva de spus in astfel de cazuri. Si cine stie daca nu vor spune.

Ar trebui ca aceia care fac astfel de afaceri inteligente pe banii si, pana la urma, pe sanatatea bolnavilor, sa fie macar o data exemplar pedepsiti pentru ca cheful de astfel de manevre sa dispara de la sine. Dar, daca vor scapa doar cu banii decontati de stat luati inapoi, nu este greu de imaginat ca astfel de manevre vor continua. Mai ales daca li se si asigura "protectia" necesara.

Si, in vreme ce unii iau de la gura pensionarilor bolnavi, pentru ca ei sunt principalii beneficari ai gratuitatilor si compensarilor la medicamente, in alta parte sistemul da in clocot, consumul de medicamente creste enorm, in timp ce numarul bolnavilor e cam acelasi. Asta dovedeste ca, pana la urma, cele mai bune "afaceri" tot cu banii statului se fac.