Legea pensiilor a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, desi acesta nu a primit lamuririle pe care le-a cerut in privinta surselor de finantare. Motiv pentru care, maniat, presedintele a lansat un atac furibund - in direct si la o ora de maxima audienta pentru televiziuni - impotriva Guvernului si impotriva celor doi ministri care au semnat scrisoarea adresata Cotroceniului. Este clar ca presedintele n-a avut incotro si a semnat decretul de promulgare scrasnind din dinti.
Discursul presedintelui a fost unul dusmanos si presarat cu argumente contradictorii. El a facut recurs la Constitutie, cum ca ar fi incalcata in cazul nedefinirii surselor de finantare. In aceasta situatie se pune intrebarea: de ce a promulgat Basescu legea daca ea nu este constitutionala in toate elementele ei? Raspunsul nu poate fi decat unul singur. Miza electorala a contat enorm in aceasta strategie. Asa cum au sugerat liberal-democratii, legea va fi atacata la Curtea Constitutionala. Presedintele nu a vrut sa-si asume gestul de a retrimite legea la Parlament, asa cum ar fi fost normal. El ii pune pe altii sa scoata castanele din foc. Dar nu pe democrati, care si-ar pierde buna parte din capitalul electoral. Ci pe liberal-democratii lui Stolojan, care - deocamdata - nu au ce pierde, nefiind in atentia electoratului. Ei vor putea apoi intra usor in Parlament pe listele democratilor lui Boc.
Presedintele a mai facut un gest impardonabil. A declarat ca aceasta lege nu va rezolva pe fond problema pensiilor deoarece vor continua sa existe pensii foarte mici si pensii foarte mari. Dincolo de faptul ca presedintele se referea la pensiile militarilor si ale celor proveniti din serviciile de informatii, el uita faptul ca masa mare a pensionarilor este cea a celor cu venituri sub limita de subzistenta. Pentru ei, majorarea promisa de Guvern este foarte importanta, avand in vedere ca - pana acum - fiecare indexare nu le aducea decat cativa lei.
Discursul presedintelui a fost eminamente indreptat impotriva liberalilor. Disponibilitatea sa de a-i indruma pe ministrii liberali la gasirea surselor de finantare pentru majorarea punctului de pensie este una pur politicianista, chiar demagogica. Nu a vrut decat, in ultima instanta, sa le dea o palma acestora, stiind ca romanii vor retine mult timp calificativul de "incompetenti". Negarea a ramas singura arma de care mai dispune acum presedintele.