Intai ne-au interzis sa ne taiem porcii. Apoi ne-au interzis telemeaua. Ca sa nu mai vorbim ca au ceva si cu tuica taranilor si acum ne-am trezit cu alta pe cap: nu mai mancam miei romanesti, trebuie sa-i aducem de la bulgari.
Daca te pui la mintea presei romanesti, europenii par a fi un fel de extraterestri imbracati in costume impermeabile, care privesc cu scarba la bastinasii din Romania si se trezesc sa le interzica diverse placeri traditionale. Asa, de amuzament.
Este un adevarat deliciu al jurnalisticii de maidan: sa gasim noi torturi pe care UE le aplica spiritului stramosesc, sa gasim noi motive sa-i speriem pe oameni, sa le aratam ce inseamna Europa cu adevarat.
E drept ca administratia romaneasca favorizeaza fenomenul. Avem deja un adevarat tipar de comportament: exista niste norme europene privind igiena si protectia consumatorului, autoritatile romanesti se trezesc sa traduca in linii generale niste directive ale Comisiei Europene, presa afla din rezumate ca ne pasc noi nenorociri, le interpreteaza cand maximal, cand aberant - cand amandoua in acelasi timp - oamenii se sperie, Comisia Europeana vine cu precizari care de cele mai multe ori arata cum se pot adapta normele la realitatea romaneasca, se obtin amanari sau exceptii si lucrurile nu se schimba foarte mult. Pana la urma, ciobanii isi pot vinde branza daca urmeaza minime reguli de igiena. Pana la urma, mieii pot fi sacrificati in gospodaria proprie si s-a amanat necesitatea ca fiecare animal sa fie marcat.
Dincolo de spectacolul ieftin de presa, toate aceste miniscandaluri au si un fond serios: realitatea romaneasca intra in contact cu normele europene. Coliziunea era de asteptat si e pacat ca nu a fost mai bine pregatita, pentru ca toate acele norme nu au fost scornite peste noapte, ci au aparut in zeci de ani de politici europene de protectie a consumatorului. Iar noi stiam ca vrem sa aderam la UE de cel putin opt ani, de cand am inceput negocierile de aderare.
Iar daca le privim din perspectiva protectiei consumatorului nici nu sunt asa de aberante cum va fac sa credeti ziaristii care urmaresc doar senzationalul. La urma urmei, ce este atat de spectaculos ca acela care vinde branza e obligat sa respecte o igiena? Sau ca trebuie sa stim de unde provine mielul pe care il cumparam? Inca mai tin minte cum ma invata tata sa fiu atent cand cumpar miel, ca s-a mai intamplat sa fie vanduti caini pe post de carne de Paste. Cati dintre noi nu am ramas pe ganduri la imaginea iarmaroacelor improvizate de Paste, unde mieii sunt taiati in portbagajul masinii?
Iar intrebarea fundamentala este: cat mai puteau dura asemenea obiceiuri intr-un stat care se vrea european? Pana la urma, toate aceste norme de igiena nu sunt aplicate pentru Europa, ci pentru consumatorul roman, care vrea sa cumpere si el branza sau carne fara teama ca mananca cine stie ce grozavie.