Perioadele intunecate ale istoriei, si chiar din viata unui individ, sunt insotite obsedant de mari iluzii de salvare. Divinitatea, Zeita Fortuna sau fortele malefice sunt chemate in ajutor pentru a schimba soarta colectivitatii sau destinul unui om. Invocarea Norocului a fost si ramane cea mai la indemana iluzie. Multi dintre cei ajunsi cu cutitul la os se roaga sa dea norocul peste ei, sa le pice pleasca din cer si sa scape de griji. Se poate observa usor si pe aceste meleaguri cum isteria este din ce in ce mai mare si mai generala cu cat creste potul la Loto. Pare singura solutie pentru multi dintre romani ca sa alunge saracia din casa.
Ultimii ani ai deceniului trecut au fost marcati de un fenomen care cuprinsese toata tara: tele-eurobingo (dublat apoi de nebunia numita FNI). Televizoarele se incingeau duminica de duminica si-n fiecare casa toti stateau cu un bilet in mana si cu sufletul la gura, doar-doar le-o iesi numarul castigator. Era o vreme cand treburile tarii mergeau anapoda, cand guvernantii nu gaseau solutii pentru a descalci ghemul incurcat al caderii economice si cand - cum altfel? - singura speranta atarna de acest joc nenorocit aducator de noroc. Strict sociologic, situatia era injositoare pentru un popor intreg si nu semnala altceva decat prezenta unui orizont lipsit de speranta. Organizatorul acestui tip de joc de noroc n-a avut nevoie de o formula geniala pentru a pune pe roate o astfel de afacere, ci doar de intuitia ca “acum e momentul“.
De putina vreme, o televiziune a lansat pe piata un joc asemanator si, culmea, cu aceiasi protagonisti in rolul de animatori-prezentatori de la defunctul tele-eurobingo. Ai senzatia ca un cosmar, care se repeta la nesfarsit si de care scapasesi o vreme, revine. Ce l-a facut pe initiator sa reinvie o astfel de formula? Convingerea ca este una de succes sau, mai degraba, aceeasi intuitie ca “acum e momentul“? Si daca aceasta din urma ipoteza este cea corecta, care a fost semnalul care a declansat in mintea lui luarea deciziei?
Raspunsul poate fi gasit in ultimele evenimente, marcate de deziluzie. Entuziasmul de dupa alegeri a disparut brusc, nu ca un balon care se dezumfla incet-incet, ci ca unul care se sparge. S-au adunat extrem de multe dovezi ca romanul urmeaza sa stranga cureaua. Trist in aceasta poveste nu este doar asemanarea, ca formula de functionare, a actualei coalitii aflate la guvernare cu vechea constructie cederista, ci si faptul ca declanseaza deja astfel de fenomene, “specifice“ in perioada ’96-2000 . N-ar fi deloc surprinzator daca, maine-poimaine, vom asista si la aparitia unui nou FNI.