Ieri seara, l-am revazut la televizor pe Liviu Turcu. De data asta, pe alt canal, mai apropiat presedintelui. Fara a comenta incercarile fostului agent DIE de a ne convinge cat de iubitor de tara este un fost spion care a fugit in SUA, nu putem sa nu sesizam ca dl Turcu apare la televizor in momente-cheie. Ba ca-i vorba de o lista de "fosti", care inca mai misuna prin politica noastra, fie ca-i vorba despre o propunere de comisar european care nu convine Washingtonului, fie urmeaza alegerile pentru PE. Liviu Turcu apare cand se cere, la ore si emisiuni de mare audienta, si vrea sa ne convinga ca trebuie sa dam bine pe la cancelariile occidentale, ca nu-i bine sa mai promovam persoanele cu trecut securist. Teoria, in sine, este corecta, chiar democratica, am putea spune. Este intr-adevar normal ca, dupa 17 ani de la schimbare, sa-i mai triem si noi pe "baietii cu ochi albastri" si sa mai promovam si prin tara, si prin afara oameni fara "pete". Pe de alta parte, avem destule exemple care infirma aceasta teorie, chiar pe la democratii americani, laudati chiar de Liviu Turcu. Cam multi dintre presedintii recenti ai SUA au avut de-a face cu CIA, iar prin administratia "unchiului John" sunt destui baieti platiti de diverse servicii de siguranta si securitate. Asadar, exemplul cu America nu prea tine.
Apoi, dl Turcu face si liste. Mai precis, completeaza liste mai vechi cu securisti, actualii activisti din partide. In functie de contextul politic, sau cum se cere. Face si aprecieri. Ne explica cum presedintele Basescu incearca o curatenie printre corupti, dar se arata dezamagit de metodele acestuia. In rest, ne spune dl Turcu, nu prea exista lideri politici care sa vrea binele acestei tari si ne propune o serie de evenimente de criza, care, in opinia sa, vor scoate la suprafata alti lideri, mult mai buni si mai putini corupti.
Teoria este falsa si, pentru ca vine de la un om ca Turcu, putem banui chiar o diversiune. Ea nu tine cont de niciun studiu teoretic si nici de istorie. Se stie foarte bine ca, dupa crize politice, economice, sociale, la suprafata ies, ca din valurile involburate, impuritatile sistemului. Avem exemplul revolutiei noastre si a altora din decursul timpului, care arata clar ca, dupa astfel de evenimente de criza profunda, la conducere au aparut diverse personaje controversate, chiar din paturile rau famate ale societatii. Asadar, teoria ca dupa o criza vom avea oameni mai buni si mai putin corupti cade. Dar, oare, asta a vrut sa ne transmita Liviu Turcu, sau peioratia sa face parte dintr-un scenariu foarte bine pus la punct de cei care conduc din umbra aceasta planeta? Vom vedea.
Liviu Turcu isi termina treaba la emisiunea cu pricina si, in ultimele cateva secunde de emisie, mai baga pe cineva pe lista. Este vorba de Teodor Stolojan, despre care Turcu nu ne spune decat ca functia pe care a detinut-o acesta in vechiul regim implica o relatie stransa cu vechea securitate. Si, pentru ca interviul televizat sa-si atinga complet scopul, Turcu isi ofera serviciile, personale de asta data, sa consilieze pe toti politicienii care doresc binele acestei tari. Pai, nu erau toti corupti, dle Turcu?