28 noiembrie 2004. Duminica alegerilor. Rememorate, isteriile şi tensiunile electorale de acum un an par amuzante, desprinse parcă din bancuri.
Giurgiu, comuna Prundu. Primarul PSD înghesuie cateva sute de săteni în autobuze, oferă fiecăruia 50.000 de lei (deveniţi între timp lei vechi) şi şansa de a vota în mai multe secţii. Bucureşti, Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ilfov. Cateva sute de funcţionari aşteaptă să fie preluaţi de două autocare, cu destinaţia Sinaia. Preţul excursiei: haltele făcute pe drum în secţiile de votare comunale.
Bucureşti, căminele studenţeşti din Regie. Contra o sută de mii de lei, 50 de studenţi urmau să plece, la randul lor, într-o excursie de votare organizată de PSD. N-a mai venit maşina, dar asta nu înseamnă că au fost scutiţi de distracţie. S-au prezentat, frumos încolonaţi, la secţiile din jur.
Branduşel Nechita, candidat sucevean la Camera deputaţilor din partea Alianţei DA şi-a dat demisia din PD şi s-a internat în spital după ce au fost făcute mai multe sesizări conform cărora ar fi votat de în mai multe secţii.
Intr-o comună din Teleorman, prezenţa la urne a fost de 140%, PSD-ul obţinand 110%. Sunt doar cateva nereguli, printre cele mai grave, din sutele de situaţii ilegale înregistrate pe 28 noiembrie. Doar cateva nereguli semnalate de ziarişti sau observatori.
Intre timp, apele sunt departe de a se fi liniştit. Bălăcăreala PNL-PD a luat locul meciului cu PSD - duşmanul de acum un an. Soluţia imorală PUR s-a transformat în soluţia imorală PC. Şi atat. In vreme ce măruntaiele PSD digeră încet, dar sigur, schimbările survenite la varf în ultimele luni. Respectiv faptul că un prostănac a ajuns mai important decat întaiul arogant al ţării. Sau decat eterna bunicuţă. PSD pare frămantat doar de gazele intestinale, aşteptand cuminte să-i vină randul.
In intestinele PNL-PD-UDMR-PC e însă deranj mare. De care deranj par a suferi cel mai tare peneliştii şi pediştii, prieteni doar pe faţă, că doar împreună au prostit electoratul. Luată la bani mărunţi, amiciţia lor a durat doar cateva săptămani după alegeri. Rămane de văzut care dintre ei va achita nota de plată. Pentru că niciuna dintre formaţiuni n-a intrat în horă cu gandul să suporte şi consecinţele.