Un aliat puternic, un partener special - astfel a definit presedintele George W. Bush Romania, din punctul de vedere oficial american la cel mai inalt nivel, dupa intalnirea sa de 30 de minute cu presedintele Traian Basescu. De altfel, seful Casei Albe a fost, pe toata secventa publica din agenda sa consacrata vizitei romanesti la varf, de o exuberanta fara precedent, neprecupetindu-si aprecierile intens pozitive: “Sunt impresionat de felul in care va conduceti tara (...) Nu va pot multumi indeajuns ca ati venit (...) domnul presedinte mi-a dat sfaturi (...) sunt impresionat de lupta impotriva coruptiei pe care o desfasoara presedintele (...) Sunt mandru sa va numesc prieten (...) Garantam securitatea Romaniei (....)“ Iar faimosul curcubeu aparut in timpul vizitei sale la Bucuresti a fost “cel mai minunat moment din presedintia mea“.
Rar ne-a fost dat sa consemnam, din partea unui sef de stat, si mai ales unul al Americii, si mai ales unul nu tocmai temperamental, cum este George W. Bush, asemenea elogii. Putem sa ni le explicam totusi macar prin orientarea net proamericana imprimata politicii externe romanesti de actualul presedinte.
Orientare anuntata spectaculos (dar unilateral) prin “axa Washington - Londra - Bucuresti“ (la care insa, pe parcursul vizitei, nu s-au referit explicit nici unul dintre cei doi presedinti). Orientarea incepe sa se si manifeste punctual, prin, de pilda, intentia de adoptare, de catre Romania, a unei strategii de aparare preventiva sau de activare a unui concept de securitate in regiunea Marii Negre care, in viziunea presedintelui Basescu, s-ar baza mai degraba pe Washington (si Londra), decat pe vestul european (mai ales Germania si Franta).
In mod surprinzator, pe problematica zonei Marii Negre s-a accentuat mai mult decat pe alte teme, chiar daca, inaintea intalnirii Basescu-Bush, analistul american Vladimir Socor observa ca un concept de securitate regionala cum este acesta este mai degraba de extractie ruseasca, decat americana, care prefera o abordare globala a securitatii.
Dincolo de atmosfera eminamente cordiala si festiva a manifestarilor publice de la Casa Alba, despre rezultatele concrete ale convorbirilor dintre cei doi lideri se stie inca foarte putin. Cel mai sigur lucru care se cunoaste, oricum, este ca, despre proiectatele baze americane din Romania “nu e momentul sa discutam acum“, a spus apasat presedintele Bush. Tot ca sigura dorim sa apreciem si asigurarea repetata insistent de presedintele SUA: “Garantam securitatea Romaniei si in cadrul NATO, si in plan bilateral“.
A, si am mai aflat ca, “la un moment dat“, cetatenii romani nu vor mai avea nevoie de viza pentru a merge in SUA. Deocamdata atat. Este foarte mult, foarte important, dar parca nu indeajuns. Vizita tocmai s-a incheiat, iar urmarile ei concrete le asteptam cu interes si sperante.