Cand, in 1990, primul nou program de dezvoltare a tarii, propus de Guvernul Roman, punea in centrul atentiei agricultura si turismul, multi romani au aplaudat ideea ca pe o solutie salvatoare. Din pacate, ea a ramas doar la stadiul de proiect. S-au explicat multe, s-a acuzat, in general, lipsa de bani si slaba infrastructura. Dar nivelul economic sau saracia nu justifica starea catastrofala a turismului romanesc de azi. Interesele veroase sau meschine, reaua-credinta sau pur si simplu prostia celor pusi sa ne diriguiasca la un moment dat au distrus si bruma de activitate turistica, asa cum era ea mostenita de la comunisti.
O recenta calatorie in Egipt, facuta alaturi de un grup de oameni de afaceri din turismul romanesc, m-a convins ca, atunci cand se vrea cu adevarat ceva, cand se gandeste coerent si se urmareste cu fermitate realizarea unui program clar de dezvoltare a turismului, acesta poate sa infloreasca si din piatra seaca. La propriu. ßi nu de "pietrele" milenare ale Egiptului (piramide, Sfinx, temple, statui, sarcofage) - pe care le invoca cei ce vor sa-si justifice, prin comparatii negative, incompetenta - e vorba aici.
Am vazut in Egipt sute de kilometri de tarm de mare (Rosie) terminat in desert. Un desert parcelat si vandut de stat la preturi modice oricarui cetatean sau companii care se angajeaza sa ridice o constructie cu destinatie turistica. Cu conditia ca intreaga constructie sa fie finalizata in maximum doi ani. Daca aceasta conditie nu e indeplinita, dupa acest interval impozitul pe respectivul teren creste pana la un nivel insuportabil. De la Cairo la Urghada, pe o lungime de 600 km, la fiecare 20-30 km apareau astfel de constructii. Unele terminate - adevarate raiuri de verdeata (hoteluri, restaurante, piscine etc), altele doar in stadiu incipient de constructie. Ritmul de constructie: 3-4 luni pentru un hotel cu 500-600 de camere! In acest ritm, in 10-20 de ani, intreaga coasta egipteana a Marii Rosii va deveni un paradis turistic.
Sa mai amintesc de confortul oferit de aceste constructii, de serviciile ireprosabile, de legislatia ce confera turismului un statut special? As mai adauga doar faptul ca Egiptul are un venit mediu pe cap de locuitor mai mic decat Romania. ßi ca, spre deosebire de Romania, 90% din suprafata sa este un desert. O tara saraca si arida, in care insa oamenii stiu sa castige din turism. ßi sa zambeasca. Ceea ce, din pacate, noi inca nu stim.