Ceea ce nimeni nu-si dorea, cu atat mai putin guvernantii,
s-a intamplat. Inundatiile au lovit pentru al doilea an consecutiv. Un lucru pe care specialistii meteorologi si hidrologi l-au prevazut de multa vreme. Perioada avuta la dispozitie a fost totusi scurta pentru a lua masuri radicale care sa preintampine calamitatile. Adica autoritatile au fost prinse nepregatite sa faca fata puhoaielor. Evident, singura scuza ramane ca nu te poti lupta cu natura atunci cand ea pare sa nu-ti dea nici o sansa, si singurul lucru pe care-l mai poti face este sa te rogi la Dumnezeu ca sa-si intoarca mila spre oamenii napastuiti.
Situatia din acest an este cu totul diferita fata de cea de anul trecut. Inundatiile din primavara si vara trecute au fost provocate de ploi torentiale. Atunci, buna noastra guvernare si-a scos specialistii in fata ca sa ne explice ca trebuie regandit sistemul de aparare contra inundatiilor, fiindca cel realizat pe vremea comunistilor n-a tinut seama si de manifestarile meteorologice locale. Chiar daca pe undeva aveau dreptate, totul a ramas la stadiul de teorie. N-am auzit inca de constituirea unei echipe serioase care sa puna pe hartie un plan realizabil, in acord cu revelatia specialistilor guvernarii. ßi poate ca este mai bine ca nu s-au apucat, fiindca, iata, experienta de anul trecut n-a folosit la nimic in acest an, cand nu doar ploile de pe teritoriul tarii noastre au provocat inundatiile. Dunarea a adunat tot ce a putut de prin Europa si s-a revarsat aici.
Viitura pe Dunare n-a venit insa peste noapte, ca sa ne prinda in somn. I-a trebuit cateva zile ca sa ajunga la noi. Ce-au facut in acest timp autoritatile? S-au multumit sa dea asigurari ca lucrurile vor fi sub control, ca viitura va fi imblanzita la Portile de Fier. S-a gresit insa enorm cand s-a mizat pe un debit prognozat minim, si nu pe unul maxim. Asa a rezultat un plan de interventie mai mult de asteptare decat de actiune propriu-zisa.
Neputinta autoritatilor a avut ca rezultat pierderi imense. Inundarea controlata a unor suprafete de teren s-a facut dupa ce catastrofa s-a petrecut. Mai mult, se vorbeste tot mai des despre faptul ca inundarea controlata nu s-a facut cand trebuia si unde trebuia pentru a proteja terenurile unor magnati cu destula influenta ca sa impuna inundarea satelor si nu a parloagelor. In acest timp, actualii guvernanti arata cu degetul tot spre PSD, care a facut si a dres cand s-a aflat la Putere. De parca n-a trecut un an si jumatate de cand pesedistii le-au cedat locul in fruntea bucatelor.