S-a scris si s-au spus deja prea multe despre criza romano-italiana, provocata de crima comisa de un cetatean roman, de etnie rroma. Totusi, mai sunt cateva chestiuni care merita comentate. In primul rand, cine poarta vina? Asa cum spunea presedintele Basescu, "trebuie sa recunoastem ca cele mai mari probleme ni le fac cetatenii romani de etnie rroma". Ei bine, comportamentul cetatenilor respectivi este greu de modelat, chiar in contextul integrarii tarii noastre in structurile europene. Manifestarile rromilor fac parte acum din problemele Europei. Dar, pana la gasirea unor mijloace si determinarea unor masuri de integrare in societate a acestor cetateni, trebuie spus ca o vina a ceea ce se intampla o poarta si autoritatile noastre. In primele ore de dupa comiterea crimei de la Roma, care a reprezentat picatura ce a umplut paharul si a determinat masurile adoptate de statul italian, jurnalistii romani ii intrebau intr-o emisiune televizata pe reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti de ce nu se iau masuri care sa previna astfel de atrocitati. Oficialii au fost intrebati cum de ajung astfel de oameni, cum este criminalul in cauza, sa se stabileasca in strainatate. Cum de sunt lasati sa treaca frontierele, daca nu dovedesc ca au unde sa lucreze. Ne bazam doar pe principiul liberei circulatii? Atunci, iata consecintele!
Iar daca principiul enuntat este chiar batut in cuie si trebuie aplicat fara alte amendamente, este bine ca autoritatile noastre sa stie ca exista si alte mijloace de a monitoriza emigratia de acest tip.
Spre exemplu, ar putea fi facute parteneriate intre fiscul roman si celelalte administratii fiscale din tarile europene preferate de cetatenii nostri. Aceasta ar conduce la un control al capitalurilor, care ar determina imediat cine se duce sa fure si cine munceste cinstit si-si plateste taxele. Nimeni nu intreaba de provenienta banilor trimisi de cei care lucreaza afara. Asistam doar fericiti ca se construiesc vile in satele noastre, altadata sarace, dar nici un organ fiscal nu-si pune problema ca aceste constructii si investitii pot fi facute si din furt. Determinarea provenientei acestor capitaluri ar putea conduce la cea mai serioasa monitorizare a tuturor romanilor care lucreaza in strainatate. Asa ar putea fi prinsi hotii, sutii, mafiotii, traficantii de orice fel. Asa s-ar putea face selectia dintre cei care se duc si muncesc pentru a castiga mai bine si cei care se duc doar pentru furt si, totodata, asa s-ar putea gasi masurile ce se impun pentru ca oameni, cum este bestia ce a ucis la Roma, sa nu mai calce niciodata prin Europa.