Mult-trambitata premiera de la Cannes a filmului Codul lui Da Vinci s-a dovedit, dupa parerea criticilor de film si a jurnalistilor de specialitate, un mare bluf. Un esec din punct de vedere artistic si regizoral. Dar pentru aceasta mascarada s-au cheltuit milioane de dolari. Best-seller in librarii, controversatul roman politist, cu pretentii de lucrare stiintifica si teologica, a esuat lamentabil pe ecran, dar trebuie remarcate promovarea si reclama care i s-au facut.
A citi o carte este o optiune personala la urma-urmei, dar a prezenta ineptiile pseudoreligioase ale unui scriitor mediocru in fata a milioane de spectatori este deja altceva. Mesajele subliminale ale peliculei sunt mult mai penetrante decat puterea cuvintelor si a ideilor expuse prin litere.
Se pare ca este vorba de o campanie bine orchestrata pentru discreditarea crestinismului. Prezentarea unei organizatii catolice conservatoare drept o organizatie criminala, discreditarea marelui simbol crestin reprezentat de Iisus prin argumente si dovezi aiuritoare, ce tin de imaginatia unui scriitor de romane politiste, toate sunt doar motivul pentru o campanie anticrestina la scara mondiala. Premiera filmului, in paralel, in 68 de tari, milioanele de dolari cheltuite pentru promovarea unei productii mediocre din punct de vedere artistic doar cu scopul declarat de a castiga bani constituie o explicatie puerila. Profitand de aceasta minge ridicata la fileu, toti aceia care considera crestinismul ca pe un dusman in calea progresului si a dezvoltarii civilizatiei globale profita acum din plin incercand sa submineze bazele unei religii care a revolutionat omenirea.
Biserica Ortodoxa, ca si cea Catolica, va avea intelepciunea sa lase pe seama altora controversele legate de acest subiect, pentru ca asemenea aberatii nu pot schimba mentalitatea si modul de gandire si traire crestina. Aberatii de acest gen sunt incercari prin care Bisericile trebuie sa treaca. Atacuri de acest gen au fost, sunt si vor mai fi, dar daramarea unui edificiu cladit pe iubirea de Dumnezeu si de oameni este un lucru prea greu pentru orice forta, oricat de diabolica ar fi.