Nimic nu poate fi mai inspaimintator pentru superstitiosi decit asocierea nefasta a zilei de marti cu data de 13. Ce mite negre, ce popi, ce alte alea care te fac sa te intepe inima, nimic nu sta in calea raului atunci cind vorbim de marti si, culmea, 13. Sint oameni care mai bine s-ar inchide in casa decit sa iasa pe usa intr-o asemenea zi neagra.

Dar sa vedem ce ni se poate intimpla rau intr-o asemenea zi... In primul rind s-ar putea sa ne trezim injurati de un sofer grabit care dorea sa treaca pe zebra, pe culoarea verde, in timp ce tu mergeai agale, exact pe zebra, pe culoarea verde, spre celalat trotuar. Sigur, lucru asta se intimpla in fiecare zi, dar, fiind marti si 13, nu mai bagam de seama grosolania soferului si ne bucuram ca am avut zile si am scapat si de cumpana asta.

E foarte posibil sa ne certam cu functionarul de la ghiseul la care doream sa platim impozitul si care ne face in tot felul pentru ca n-am inteles ca nu la el, ci la celalalt functionar trebuie sa ne achitam de datorii. Si te trec toate apele, si dai vina pe imbecila zi de marti si 13, uitind ca si anul trecut, desi nu te aflai intr-o conjunctura fatala, ai patit acelasi lucru si, daca nu te inseli, ai luat-o de la aceiasi oameni.

Intr-o astfel de zi este firesc sa ti se inchida usa autobuzului in nas, chiar daca soferul te-a vazut alergind grabit spre el. Chiar daca realizezi ca a facut-o special, dai vina tot pe amarita zi de marti 13. Probabil ca o asemenea data iti acutizeaza sentimentul de nesiguranta, dar in rest, daca stai bine si analizezi, lucruri de acest gen ti se intimpla aproape in fiecare zi. Nesimtirea unora e la fel si intr-o zi de marti 13, si intr-una de miercuri 14.

Nu cred ca astazi voi scapa de cuvinte urite, nu cred ca oamenii vor fi mai politicosi astazi decit au fost ieri, asa cum nu cred ca lucrurile rele ni se pot intimpla numai daca sintem intr-o marti, pe 13. E o pierdere de timp sa te intrebi macar ce poti pati intr-o lume cum este a noastra, in care aroganta si prostia merg mina in mina pe aceeasi ulita si, culmea, au loc berechet si nu deranjeaza pe nimeni. Iar daca mai faci si imprudenta sa te gindesti ce poti pati intr-o zi de marti, intr-o lume ca a noastra, mai bine ti-ai face valiza si ai emigra spre plaiuri mai bune.

Oriunde te intorci dai peste aceiasi oameni care, ca in fiecare zi, incearca sa te prosteasca pe fata. Si ce daca a fost marti? Si ce daca a fost 13? Nu s-a intimplat nimic mai rau, dar nici mai bun decit luni...