Neobservat inca, a venit si abonamentul la gaz metan. Ce o fi acest abonament, altceva decit o consecinta a "privatizarii " fortate facute de actualul guvern, la presiunile - zice-se - Uniunii Europene? Adica societatile nationale de distributie a gazului metan au fost rapid vindute, pe sume modice, la diversi investitori "strategici " care, drept prima masura, au pus un bir in plus, fara jena si fara sa intrebe pe nimeni, adaugind la scumpirile tot "impuse " de europeni inca o povara. La toate astea, tot inca neobservat, s-a adaugat, din aceleasi asazise motive, taxa pe valoare adaugata la serviciile de televiziune prin cablu, acestea fiind doar cele mai vizibile scumpiri menite probabil sa cirpeasca bugetul afectat de tinerea promisiunii electorale prin care s-a redus la viteza impozitul pe salarii.
Consecintele noilor majorari sint lesne de prevazut. Oamenii vor cere salarii mai mari pentru a putea achita noile biruri, firmele care vor fi in stare le vor plati, care nu, vor ramine fara angajati care vor pleca, multi, spre Eldorado-ul italian sau spaniol. Guvernantii vor scoate bani si de la firmele ce vor fi in stare sa le plateasca salariatilor lefuri majorate, prin cresterea impozitelor dar si de la firmele care folosesc gaz metan, adica aproape toate. Ca sa poata supravietui, firmele vor scumpi produsele, adaosul comercial, serviciile. In termeni economici, chestia asta se cheama inflatie si ajungem la situatia clasica in care ceea ce actualii guvernanti au dat cu o mina, sa culeaga cu amindoua.
Pina in prezent, toate guvernele au folosit, atunci cind au luat facut scumpiri sau cresteri de impozite, drept pretext, cerintele Uniunii Europene. Insa fetisul cu Uniunea Europeana nu este altceva decit un pretext perpetuu invocat de diferitii guvernanti in a-si ascunde impotenta de a rezolva si altfel decit prin scumpiri eterne deficite bugetare, adica de a se abtine sa cheltuie mai mult decit aduna. Sacul fara fund al cheltuielilor este insa impartit la o vasta camarila de sustinatori, prin lucrari platite de la buget sau pentru a pastra un urias si ineficient aparat birocratic cu posturi bine platite, tot pentru sustinatori. Asa ne-au integrat pe rind PSD-istii, CDR-istii iar acum ne integreaza si Alianta.
Uniunea Europeana nu este o organizatie diabolica, pusa pe jefuitul propriilor cetateni. Nu este nici o comunitate in care trebuie in mod obligatoriu sa intram, cu orice pret. Sint jalnice si stupide eforturile cite unui oficial de a "armoniz " preturi tot mai greu de platit si legi europene cita vreme legile romanesti sint tot mai greu de respectat.
E o iluzie sa ne inchipuim macar ca daca vom avea preturi egale sau mai mari ca in Uniunea Europeana ne vor primi vesticii cu bratele deschise, pentru ca pe ei nu preturile ii intereseaza, ci drumurile, serviciile sanitare, combaterea coruptiei, nivelul de trai al oamenilor, adica exact ceea ce ne lipseste cu desavirsire, indiferent ce au promis unii sau altii dar pe care ei, europenii, le au dintotdeauna.
Tot mai multi romani prefera sa se integreze singuri, plecind definitiv in Uniune. Exod in care lasa in urma tara si pe politicienii ei sa se integreze ei intre ei, cu cine or sti, dar in nici un caz cu Uniunea Europeana nici acum, nici in 2007. Niciodata.