Nu mai e pentru nimeni un secret care sunt conditiile de cazare si servire de pe litoralul romanesc. Cei care au inteles din timp ca nu e de gluma cu indiferenta autoritatilor si-au luat sacul de-a spinare si au plecat spre alte tari calde. Si aici ma refer la cei care au si avut cu ce.

Restul s-a multumit sa manance un an intreg un colt uscat de paine pentru a-si putea permite un sejur de maxim o saptamana pe plaja din Romania.

Bun. Hai sa spunem ca aproape ne-am obisnuit cu incapacitatea autoritatilor de a exploata turismul de pe litoral asa cum trebuie. Hai sa mai spunem si ca avem posibilitatea sa ne bucuram de natura fara prea multi bani. Luam cortul la subsuoara, il trantim pe bicicleta si cautam un loc cat mai retras si linistit (daca mai exista asa ceva) chiar pe plaja. Numai ca, din pacate, intervine o problema cu mult mai grava: poluarea marii cu reziduuri deversate de canalizarea din Constanta, Eforie sau Mamaia. Un articol aparut in cotidianul "Adevarul" trateaza in amanunt aceasta problema care ne pune viata in pericol in mod direct. Conform aceluiasi cotidian, de multe ori apa menajera deversata in Marea Neagra din sistemele de canalizare ale localitatilor de coasta este purtata de curenti direct catre plaje, astfel ca unele mirosuri, care ne "gadila" narile cand stam cu burta la soare si ne e lumea mai draga, se pare ca nu vin neaparat de la algele intrate in putrefactie. Cei de la Ministerul Mediului au gasit scuze penibile cum ca lucrarile de modernizare a statiilor de epurare sunt intarziate.

Dar eu intreb acum: se poate intarzia cu... sanatatea noastra? Intr-o chestiune atat de delicata, cum este viata noastra, autoritatile mai cad pe ganduri? Pai se pare ca nu, de frica probabil sa nu-si rupa ceva, dar asta-i alta poveste.