Intr-un clasament al „celor mai iubiti dintre francezi“ anuntat ieri, presedintele Jacques Chirac nu mai figureaza. Nici potentialul sau contracandidat la sefia statului, Nicolas Sarkozy. De altfel, in topul celor 12 personalitati preferate, nu se mai afla nici un alt om politic, cu exceptia unui lider „comunist revolutionar“ si a lui Bernard Kouchner, care se ocupa de multe alte lucruri pe langa politica. In schimb, francezii, „natiune prin excelenta politica“, il asaza in fruntea topului de VIP-uri fie pe fotbalistul Zidane (acum sase luni), fie pe Yannick Noah, tenismanul convertit in cantaret. Lipsa de apetenta pentru politica si politicieni se datoreaza oare doar vacantei de vara?
In Romania, topuri cat de cat credibile asupra romanilor cei mai indragiti nu se prea fac. Oare din prudenta, ca sa nu constatam ca printre preferati nu se afla oamenii politici? Oricum, sondaje de opinie politica se fac cu duiumul. Acolo, tenorii scenei politice isi afla mai usor numele, chiar daca nu-s multumiti de locul ocupat. De pilda, Theodor Stolojan, care dupa un sondaj de zilele trecute nu depaseste unu la suta din optiuni, respectiv cat Gigi Becali. Iar mai jos de ei, foste vedete ca Emil Constantinescu si Petre Roman, sperante neintrupate ca Ciuhandu si Gusa, ambitiosi, dar prea putin eficace, precum Dan Voiculescu. In varful preferintelor continua sa troneze mult-mediatizatul presedinte Traian Basescu, ultravizibil pe sticla si in clipele de vacanta. Cota sa e de 50 la suta, mai mica decat performanta de apogeu imediat postelectorala, dar pana la viitoarele prezidentiale mai e. Interesant este ca Basescu intruneste mai multe sufragii decat Alianta D.A., in timp ce urmatorul clasat, Adrian Nastase, are un procentaj inferior partidului sau.
Aparent, structura esichierului politic ramane cam aceeasi. Aparent, raporturile de forta dintre protagonistii politicii sunt echilibrate. Aparent, configuratia politica tinde spre clarificare, caci la eventuale alegeri in Parlament n-ar mai intra decat D.A., PSD si PRM. Insa, doar aparent. Relativa inertie se poate oricand converti in dezechilibre spectaculoase: o alianta PNL-PSD? Sau una PSD-PRM? O certitudine totusi exista: in politica romaneasca nu s-a schimbat mai nimic, nici ca mesaj, nici ca figuri politice, cu exceptia unei Presedintii altfel gestionate. De unde si marea lehamite politica a natiunii.
Apropo: daca s-ar face si la noi un sondaj ca-n Franta, cine l-ar surclasa pe Traian Basescu: Adi Mutu sau Adi Minune?