Inteleptul Iosif Boda a rostit, nu cu multa vreme in urma, o pilda. O mama saraca si cu multi copii la masa a gasit o solutie ingenioasa pentru a le satisface poftele. Cu blidul gol in fata, fiecare cerea un alt fel de mancare. “Eu vreau ciorba de pui“, ii cerea mezinul. Femeia lua cu polonicul din oala si, in timp ce i-l rasturna in strachina, ii spunea copilului: “De pui iti da mama“. Altul cerea mancare de vita. “De vita iti pune mama“, ii zicea ea luand cu polonicul din aceeasi oala. Si tot asa le raspundea tuturor celorlalti, fiecaruia dupa pofta lui. Dar mancarea era una pentru toti, fiindca femeia gatea zi de zi aceeasi zeama chioara, cu cateva legume.
Romanii s-au invatat cu acest unic meniu, botezat insa de fiecare data altfel. Cu pilda sa, profesorul Boda se referea direct la politica: digeram continuu aceeasi doctrina, chiar daca i se spune in diferite feluri. Acum, in 2004, romanii au vrut cu tot dinadinsul sa aiba chiar ce-si doreau pe masa politica. Unii au vrut una, altii alta. Pana la urma, si-au impartit votul aproape egal intre doua tabere, cu un oarecare plus pentru meniul numit Alianta PNL-PD. La alegerile locale, Alianta a luat destule voturi in plus, astfel incat parea ca ea este felul de mancare preferat. N-a fost sa fie asa. La constituirea consiliilor judetene, PSD - ajutat de altii - a pus mana pe conducerea celor mai multe dintre ele, rasturnand votul politic real.
Ultimele intamplari din noul Parlament arata ca istoria de la locale se repeta. Alianta s-a batut si inca se mai bate cu pumnii in piept ca poate constitui o majoritate parlamentara, invocand mereu rezultatul votului popular. Alegerea presedintilor celor doua camere legislative a contrazis-o, si nu numai pe ea. Acestia sunt, amandoi, de la PSD: Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Majoritatea parlamentara nu are o culoare politica anume, ci poate, cel mult, pe cea a vantului turbat.
Este evident ca Alianta traieste de mai bine de sase luni incoace cu aceeasi iluzie servita de mama saraca plozilor sai pofticiosi. Guvernul pe care si-l doreste Basescu va avea acelasi gust ca si cel al Cabinetului Nastase, fiindca va trebui sa joace cum canta Parlamentul condus de pesedisti. Acesta va investi Guvernul impus de Basescu, dar il va tine in sah fie si numai pentru a nu-i da noului presedinte satisfactia alegerilor anticipate. Va fi insa un Guvern permanent tinut in sah, matul urmand sa vina numai cand va avea chef Parlamentul de culoarea vantului turbat.