In cadrul unui recent interviu acordat Agentiei Rompres, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a fost intrebat daca mai este de actualitate fuziunea dintre PNL si PD. In opinia intervievatului, problema fuziunii se poate pune abia dupa Congresul PD, cind acest partid isi va stabili nu numai o conducere definitiva, ci si niste obiective politice, iar unul dintre acestea ar trebui sa fie afilierea doctrinara.

Deocamdata, analistii remarca existenta in PD a mai multor curente de opinie, unul dintre ele vizind raminerea in zona social-democrata, un altul trecerea spre zona popularilor, acesta din urma avind menirea de a repune in actualitate problema fuziunii dintre PNL si PD. sansele de realizare a acestui demers sint acum destul de mari, daca tinem seama de presiunile la care ar putea sa-si supuna partidele Traian Basescu prin Emil Boc sau Adriean Videanu (daca acesta va accede in fruntea partidului la Congresul PD) si Calin Popescu Tariceanu. Totodata, insa, se remarca faptul ca in PNL unele voci nu sint de acord cu fuziunea, iar altele o conditioneaza cerind ca demersul sa fie realizat, ca structura organizatorica si doctrinara, in jurul liberalilor. Pe de alta parte, PD iesit intarit in urma cistigarii alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu doreste ca rolul sau intr-o asemenea structura sa fie de pe pozitii cel putin paritare si, treptat, sa-si fortifice controlul asupra PNL.

Mai trebuie spus ca eventuala fuziune dintre PNL si PD nu va insemna in mod automat si formarea unui partid popular. Un nou partid popular are nevoie de un "certificat de conformitate ideologicaā€¯, pe care il poate primi cel mai usor prin asocierea la proiect si a PPCD (fostul PNTCD). Insa nici din partea PPCD angajamentul pentru un asemenea proiect nu poate fi total, deoarece rolul sau ar fi echivalent cu cel de vehicul spre Partidul Popular European. si, chiar daca o parte din liderii PPCD ar fi rasplatiti cu functii guvernamentale, ar mai exista destui nemultumiti care ar cere raminerea in opozitia extraparlamentara si incercarea de revenire in Parlament sub conducerea lui Gheorghe Ciuhandu.

Un alt obstacol in calea proiectului unui partid popular in Romania in formula PNL-PD-PPCD este reticenta unei parti a conducerii Partidului Popular European care nu poate uita ca PD este, cel putin formal, membru al Internationalei Socialiste iar PNL - al Internationalei Liberale. De aceea, mai cu seama conservatorii nordici, sint sceptici fata de un astfel de concubinaj politic, realizat doar din ratiuni conjuncturale favorabile unui sef de stat dornic sa aiba o baza solida pentru un nou mandat prezidential. Cu toate acestea, dorinta veche si statornica a popularilor europeni de a avea un partener ideologic in Romania ar putea face ca asemenea bariere sa fie, in cele din urma, depasite. Daca va fi asa, scena politica romaneasca ar putea face un pas inainte, cu efecte benefice inclusiv din perspectiva integrarii europene a tarii noastre.