Inca de la preluarea puterii, locatarul de la Cotroceni si-a facut din soarta romanilor din teritoriile ocupate de fosta URSS un subiect de propaganda electorala. Propaganda, deoarece, din pacate, asa-zisele sale preocupari nu au depasit niciodata stadiul declaratiilor "razboinice" despre "conflictele inghetate", despre atitudinea Rusiei de a considera "Marea Neagra lac rusesc" ori despre "oferta de a intra in UE impreuna", care ar fi fost, chipurile, avansata Republicii Moldova si refuzata de autoritatile de la Chisinau. Nimic concret insa nici in relatiile cu Chisinaul si mai ales nimic consistent in ceea ce priveste relatiile cu Ucraina, tara cu care Romania are un tratat a carui utilitate este mai mult decat discutabila, in conditiile in care guvernantii din aceasta tara par destul de putin dispusi sa respecte legalitatea internationala.
Intamplator sau nu, odata cu instalarea Guvernului Ianukovici, favorabil Moscovei, Ucraina a reluat finantarea lucrarilor la Canalul Bistroe, sfidand hotararea Comisiei Economice pentru Europa a ONU, care stipuleaza ca astfel de lucrari nu pot avea loc fara acordul Romaniei, si incearca, prin tot felul de subterfugii, sa demonstreze ca Insula ßerpilor ar avea viata economica proprie si implicit dreptul la ape teritoriale.
In conditiile in care ministrul prooccidental de Externe Boris Tarasiuk este demis de parlament, sustinut de presedintie si impiedicat sa participe de facto la sedintele de guvern, este absolut naiva credinta ca soarta minoritatii romane din aceasta tara sau reglementarea diferendelor bilaterale ar putea fi rezolvata intr-o maniera "occidentala". In plus, luptele interminabile dintre prooccidentalii grupati in jurul presedintelui Iuscenko si rusofilii care formeaza actualul guvern nu sunt de natura sa conduca, in viitorul previzibil, la o stabilizare politica a acestei tari.
Actualul Tratat romano-ucrainean, semnat in 1997, este valabil timp de zece ani si urmeaza a fi prelungit automat cu cate cinci ani, daca niciuna dintre partile semnatare nu il va denunta cu cel putin un an inainte de expirare. Prin urmare, locatarul de la Cotroceni mai are timp pana la 31 decembrie pentru a initia aceasta procedura. Desigur, daca soarta platoului continental al Marii Negre nu este la fel de importanta pentru Domnia Sa ca solutionarea "conflictelor inghetate" ori "regasirea celor doua state romanesti in cadrul UE"...