Sfada partidelor, de fapt scandalul orchestrat atent de presedintele marinar, prin care social-democratii sint in mod continuu atacati de aliati, s-a propagat in toata tara. A ajuns si la noi, ca nu se putea altfel. A inceput cu epurarile facute pe criterii strict clientelare, politice, prin care sefii numiti de PSD au fost inlocuiti cu membri PNL sau PD iar escaladarea conflictului a insemnat razboiul pe fata al prefectului cu presedintele Consiliului Judetean.
Ca au fost schimbati sefii institutiilor publice, numiti de PSD cu acolitii Aliantei, n-ar fi poate mare pierdere. Au venit unii, au plecat altii, criteriul de atribuire a posturilor, adica pe criterii care nu au nimic de-a face cu specializarea si profesionalismul, nu este altceva decit ceea ce au facut politicienii dintotdeauna, chiar daca aliatii au promis altfel.
Dar faptul ca Basescu proclama sus si tare ca trebuie exclusa orice alianta cu PSD tine mai mult de paranoia, asta fara a mai aminti ca presedintele tarii ar trebui sa fie un exemplu desavirsit de impartialitate. Efectele iresponsabilitatii prezidentiale, dar si a obedientei celor ce il asculta, se vad insa peste tot si se manifesta in primul rind prin stagnare si nemultumire generala. Or fi fostii guvernanti corupti pina in maduva oaselor, insa este treaba justitiei sa lamureasca asta. Pina atunci tara asta are nevoie de guvernare, are nevoie de legi, are nevoie de autoritate. Or fi cei din opozitie prosti, vindicativi, sau poate le miroase picioarele, insa actuala putere, ca politicieni responsabili, trebuie sa negocieze, inclusiv cu opozitia.
La noi, despre sicanele puterii reprezentata de prefectul Cristi Roman, facute opozitiei, reprezentata de seful Consiliului Judetean, Constantin Contac, am tot relatat. Prefectul a incercat sa il schimbe insa, datorita colegilor sai de partid, nu a reusit. Contac s-a suparat desi, fiind vorba de politicieni, nu ar fi trebuit sa o faca, oamenii sint datori sa incerce; ar fi putut si ar fi avut si motive chiar sa reuseasca. Supararea lui Contac a produs noi sicane prefectului care, ca sa nu-i ramina dator, s-a hotarit sa-l scoata din sediu. Intreaga chestie ma duce cu gindul la farsele pe care doi pusti si le pun, reciproc, la cale. Daca in cazul copiilor acest gen de preocupari poate afecta cel mult notele din catalog, ei bine, hirjoana acestor pusti maturi, care sint si sefii judetului, ne afecteaza pe noi toti. Rezultatul cel mai evident, pe linga altele, il reprezinta necheltuirea banilor alocati judetului pentru combaterea efectelor inundatiilor. Nu le poate cere nimeni sa se imbratiseze si sa se pupe pe obraji. Insa firesc ar fi ca acum, cind sute de mii de oameni depind de deciziile lor, sa puna umerii impreuna asupra actului de administrare care le-a fost incredintat. Ar fi si un bun exemplu, cine stie, poate formula cooperarii s-ar propaga si catre alte locuri, poate ar ajunge si in parlament, cu efectul ca secesiunea nelucrativa, bazata pe ura si intoleranta, cultivata sufocant de Basescu, ar dispare. In acest caz, prefectul Roman s-ar putea dovedi mai intelept decit presedintele ceea ce, in definitiv, nu este deloc asa greu.