Si iata ca viata mai bate o data filmul. Si nu oricare film, ci unul de groaza, „Pasarile“ lui Hitchcock (al carui nume s-ar putea traduce, si el, Cocos in incurcatura). Psihoza mondiala iscata de pericolul gripei aviare e pe cale sa genereze o groaza colectiva mai mare decat teama celor din filmul cu pricina, potopiti de aripate. Iar expertii sunt fermi si necrutatori in avertismentele lor: „Problema nu mai e de a sti daca se va produce o epidemie de gripa aviara, ci cand“. Presa de toate felurile popularizeaza produsul salvator Tamiflu. Presedintele Americii, care este si comandantul suprem al armatei (cea mai puternica de pe glob), declara ca-si arunca in lupta trupele impotriva pandemiei. Organizatia Mondiala a Sanatatii suna de cateva luni clopotul de alarma. Unii zic ca, in timpul primului razboi mondial, hecatombele (necombatante) de europeni au fost rapuse de fapt de gripa aviara, nu de gripa spaniola sau alta molima. Intrebari de tot felul: oare gripa aviara poate fi raspandita si de pasarile migratoare sau nu? Ornitologii se intrec in teste asupra avifaunei. Guvernele incep sa stocheze medicamente. Echipe de specialisti preleva probe din zonele suspectate pentru a le trimite spre analiza in marile laboratoare veterinare ale lumii. Iar, pe teren, pasaretul banuit e hacuit, bagat in tomberoane, aruncat in gropi comune, stropit cu benzina si incinerat. Pana la ultima lighioana, teafara sau nu. Intai se arde, apoi se numara.
Asa si la noi, unde pacostea experimentului a cazut pe Ceamurlia. E de ras, e de plans, trebuie sa ne speriem ori sa ne indignam? La cum se procedeaza, la ce se declara. Mai ales la ce se declara. Un ministru zice ca e de rau, altul ne linisteste. Un ministru face declaratii alarmante, presedintele declara ca e prea mult zgomot pentru nimic. Unii zic ca e doar H5, altii H5N1. La nivel statal, se pune problema daca unii responsabili trebuie destituiti ori felicitati. Iar pana una-alta, se interzice importul si exportul de pasari crude. Balbaiala administratiei e evidenta, efectele - economice si psihologice - cat se poate de rele. Nu mai e de ras.
Dar unde se declanseaza, de regula, epidemiile de aviara? In regiuni subdezvoltate, in state cu capacitate administrativa redusa, cu sisteme de sanatate publica precare, cu o populatie de igiena sau confort indoielnice (inclusiv convietuirea, in aceeasi incapere, a oamenilor si a pasarilor lor de curte). Ce sa spunem, ca Romania nu s-ar potrivi unor asemenea parametri? O fi gripa aviara o pandemie la scara mondiala, o fi nevoie de o campanie internationala pentru stavilirea sau preintampinarea ei, dar fara actiune nationala (in propria ograda, daca tot e vorba de pasari), una prompta si decisa, fara bajbaieli, dar si fara masuri pripite, nu putem iesi nici din cosmar, nici din hilar.