Intrebat, cu ceva vreme in urma, despre starea sa de spirit, Ion Tiriac a declarat ca este "atat de amarat incat nu-si mai vede lungul nasului". Replica, venita intr-un moment in care unul dintre cei mai iubiti romani are cu adevarat probleme (legate mai ales de scandalul in care este implicat fiul sau), a starnit, cu siguranta, zambete. Probabil ca importantul om de afaceri a vrut sa spuna cu totul altceva. A iesit ce-a iesit si multi se vor fi gandit cum se poate ca un om necajit sa ajunga atat de mandru de sine!
Viziunea proprie a dimensiunilor nasului are, pentru noi toti, un sens mult mai legat de viata sociala decat de dimensiunile reale ale organului cu pricina. Pana la urma, cei care nu-si pun probleme legate de lungul nasului reusesc in viata. Exemple s-ar putea da cu carul. Tot soiul de persoane care, in loc sa-si studieze dimensiunile organului olfactiv, au ajuns personalitati de prim rang (multe vor sa ne faca ordine in destine!), avand, astfel, numai de castigat. Amarati sau veseli, tot soiul de "neica nimeni" se regasesc acum pe listele celor care vor motai inca patru ani pe scaunele ergonomice din salile in care se tin sedintele Parlamentului.
Exisa insa si oameni, adevarate personalitati, pentru care a-ti vedea lungul nasului este o problema fireasca, venita dintr-o foarte buna educatie, din cei sapte ani de acasa, pe care multi dintre noi ii facem, din pacate, la "fara frecventa". Cel mai recent exemplu este cel al candidatului democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, John Kerry. Cine a urmarit ieri reactia sa la aflarea rezultatului alegerilor are ceva de invatat. Dupa ce, intr-o lunga si agresiva campanie electorala, si-a facut adversarul republican cu ou si cu otet, Kerry a gasit puterea de a-l felicita pe invingator cu cuvinte care nu au parut nimanui doar vorbe de circumstanta. Vorbe ale unui om care si-a vazut lungul nasului si, in ciuda unei firesti amaraciuni, a cerut suporterilor sai sa faca front comun in jurul lui Bush. Gestul sau si, mai ales, maniera eleganta cu care si-a recunoscut infrangerea ar fi un bun exemplu pentru politicienii nostri. Mai ales pentru cei care nu sunt deloc obisnuiti sa-si vada lungul nasului.