Turneul european al secretarului de Stat american Condoleezza Rice s-a vrut o refacere a puntii transatlantice fragile spre “vechea Europa“. Daca apropierea i-a reusit secretarului de Stat se va vedea cat de curand, cu ocazia turneului european al presedintelui Bush de la sfarsitul lunii.
Nu exista nici o contradictie intre o Alianta Nord-Atlantica puternica si o extindere a Europei unite, iar politica externa comuna a Europei este “o forta pozitiva“, a declarat Rice la Bruxelles, ultima etapa a turneului. Faptul ca, in timpul prezentei sale in Europa, Franta a gazduit prima reuniune a ministrilor aliati ai Apararii dupa 40 de ani, de cand s-a retras din structurile militare ale NATO, spune destul. Acolo, Statele Unite au fost reprezentate de secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, un om al confruntarii, totusi cu radacini europene, caruia Coasta de Azur i-a trezit amintiri romantice din timpul stagiului militar, al vacantelor in Europa cu sotia... Intrebarea este daca Rice si Rumsfeld vor tine minte acest mesaj impaciuitor pana la Washington.
Pe de-o parte, noul secretar de Stat a reusit apropierea de partenerii europeni cerand Iranului pe un ton imperativ sa deblocheze negocierile cu “troica“ Marea Britanie-Germania-Franta. Pe de alta parte, ea a lovit in politica europeana preconizata fata de China, insistand pentru mentinerea embargoului asupra livrarilor de arme catre aceasta tara.
Condoleezza Rice a pasit in poante prin Europa si Orientul Mijlociu. Prima femeie de culoare in postul de sef al diplomatiei americane a reusit sa nu spuna nimic gresit, nici la Berlin, nici la Paris si Bruxelles, dar - remarca malitios editorialistul ziarului “Berliner Zeitung“ - exista suspiciunea ca a spus doar jumatate de adevar. Suspiciune confirmata in ultima etapa a turneului, cand, de la Strasbourg, Condoleezza Rice a acuzat troica europeana ca negociaza prea tolerant cu Iranul.
Cand a fost sincera? - se iveste intrebarea legitima pusa de jurnalistii germani. Cert este, deocamdata, ca in America s-a schimbat ceva prin inlocuirea lui Powell (devenit moderat, totusi un om de teren calit in Orientul Mijlociu) si instalarea la Departamentul de Stat a unui titular de birou, specializat in zona postsovietica. Cine a ascultat declaratiile Condoleezzei Rice din timpul turneului in zonele de criza ale politicii externe americane probabil nu-si va fi crezut urechilor un asemenea ton conciliant, cum nu s-a mai auzit de multi ani, comenteaza si ziarul “Süddeutsche Zeitung“. Sfarsitul faliei dintre “vechea“ si “noua“ Europa, recunoscut chiar de arhitectul ei Donald Rumsfeld, poate aduce o clarificare pentru politica externa a Bucurestiului, care in fine s-ar putea vedea eliberat de stresul jocului la doua capete.