Incredibil ce repede se pun in miscare oamenii care fac politica. Acum doua zile a anuntat primul ministru ca demisioneaza si vrea alegeri anticipate si ieri deja se stiau liste, sefii de pe la partidele mici sau fara sanse prea mari de a intra in Parlament se certau pe rupte, se fac si desfac Aliante, toate pentru stabilirea numelor de pe noile liste electorale. Deci practic in jumatate de zi s-a stabilit totul, avind in vedere ca au mai si dormit politicienii din Botosani.
Este singura perioada cind se intrevede o activitate frenetica in domeniu, in rest e lincezeala si plictiseala la Parlament. Evident ca nu se va schimba nimic in mentalitatea celor care fac politica nici dupa aceste anticipate. Tara este intr-o criza profunda, iar grija mare a oamenilor pe care i-am ales sa ne conduca este sa isi gaseasca locuri pe liste. Nimeni nu prea este interesat de ce se intimpla in Romania, de faptul ca un guvern care demisioneaza lasind probleme majore in tara, de faptul ca motivul demisiei, ala cu Curtea Constitutionala, e destul de subtire, de faptul ca Traian Basescu, presedintele unei tari cu guvern demisionar tace doua zile, ca sa isi faca iar vreun numar de actorie seara pe la televiziuni.
Am urmarit cu mare atentie prima declaratie a PSD, de fapt primele, ale lui Nastase si Geoana, ambele au fost declaratii electorale suta la suta. Practic la cinci minute dupa ce a anuntat premierul Tariceanu ca demisioneaza, a inceput campania electorala.
Interesant este si anuntul facut ieri la televiziunea locala de fostul senator Secrieru, el spunea ca in urma apelului liberalului Stoica, a format un comitet de initiativa si aduna semnaturi pentru a crea un pol liberal popular si a se uni cu fostii taranisti. De unde se intelegea clar ca Stoica cu apelul sau vrea un nou partid liberal si altele asemenea. Cind a fost contactat, Valeriu Stoica a negat asa ceva, spunind ca e vorba doar de apelul sau care a creat ceva vilva prin filiale si atit. Dupa ce spunea fostul senator Secrieru a creat mult mai mult decit vilva. Mihai Tibuleac, seful liberalilor locali, a aflat amanunte de la ziaristi si a spus si el ca nu e asa, nu va fi nici un pol liberal popular care se va uni cu PD, doar PNL se va uni cu PD. Nu mai intelege nimeni nimic si nici nu mai are importanta. Asta e secretul de fapt. Nu e nimic de inteles.
Primul ministru Tariceanu tot timpul a parut mirat de declaratiile ministrilor din propriul cabinet. Valeriu Stoica ii spune ceva domnului Secrieru si altceva ziaristilor. Acum mai auzim de faptul ca partenerii de Alianta nici nu au discutat prea bine de anticipate, asa ca totul pare facut cam la viteza. Toate astea au dus la impresia de haos, de faptul ca Romania e o tara neguvernata.
Va fi o situatie de Cartea Recordurilor, spunea ieri pedistul Radu Berceanu, in care guvernul propus de presedinte trebuie respins de majoritate si s-ar putea sa fie sustinut de opozitie.
Asa este, politicieni de Cartea Recordurilor. Si noi trebuie sa alegem dintre ei