Parlamentarii au intrat in vacanta. Se mai lucreaza pe la unele comisii, dar mai mult in dorul lelii, motiv pentru care nu mai este harmalaia de altadata pe holurile imense din Palatul Parlamentului. Harmalaie nu mai este nici pe scena politica. Liderii partidelor isi fac in tacere calculele, creioneaza in taina strategii si nu se mai omoara sa iasa in public decat numai daca sunt zgandariti. Nici macar scolile de vara nu si-au intrat in paine, asa ca acalmia politica este generala. Doar premierul Tariceanu si Cabinetul sau lasa impresia ca nu vor sa-si ia deloc concediu.
Comparativ cu vara trecuta, cand politica a clocotit permanent, linistea de acum pare suspecta. Aparent, referendumul pentru demiterea lui Basescu a stors de vlaga intreaga clasa politica. Presedintele invingator face tot ce poate ca sa-si trambiteze victoria si sa-si puna la colt adversarii. O zbatere inutila atata vreme cat totul se reduce la vorbe. Mai ales in situatia in care invinsii, in loc sa intoarca si celalalt obraz, au iesit pe taraba cu Legea privind majorarea pensiilor. Presedintele este pus in mare incurcatura. Pare decis sa intoarca legea inapoi, dar cu riscul pierderii de capital electoral. Situatia este incurcata si pentru democrati, obligati sa joace pe cartea presedintelui. Ei vor fi nevoiti sa-si ia inapoi votul favorabil dat la finalul sesiunii parlamentare, cand Legea pensiilor a fost validata in unanimitate.
Votul impotriva al democratilor va dezumfla balonul celor 50% pe care ei le au acum, in mod de-a dreptul miraculos, in sondaje. Daca tin seama de acest risc, ei ar trebui sa voteze impotriva presedintelui, ceea ce ar putea duce la o ruptura iremediabila. Oricum, impotrivirea presedintelui la forma Legii pensiilor este de natura sa afecteze doar imaginea acestuia si a sustinatorilor sai. Coalitia anti-Basescu functioneaza unsa si, la o eventuala rediscutare a legii in Parlament, rezultatul va fi unul singur: ea va ramane la fel ca la prima strigare.
Lucrurile sunt din ce in ce mai limpezi. Avem de-a face cu linistea de dinaintea furtunii. Ca ea se va declansa peste noapte sau abia pe la toamna, asta este alta poveste. Efectele ei sunt greu previzibile. Atata doar ca, in loc ca la primele alegeri pentru Parlamentul european sa ne invatam cu dezbaterea problemelor Uniunii in care am intrat, ne vom trezi ca avem parte de aceeasi balacareala balcanica.