Presedintele Traian Basescu reuseste, chiar si cand iese la plimbare pe plaiurile mioritice, sa involbureze apele politicii dambovitene. Aflat prin Covasna, intr-o vizita neoficiala, etnicii maghiari i s-au plans ca odraslele lor nu prea au conditii sa invete limba romana. Concluzia presedintelui a fost ca limba romana ar trebui predata elevilor maghiari ca o limba straina. O expresie nefericita, care i-a intaratat pe politicienii nationalisti. Este evident ca presedintele s-a referit la aspectul tehnic al predarii, avand in vedere ca micutii maghiari incep scoala fara sa stie o boaba romaneste.
Intamplarea ascunde insa o chestiune strict politica. Ce cauta presedintele Basescu in Covasna? Doar ca sa ia o gura de aer curat? Dan Voiculescu sesizeaza prompt scopul si durata vizitei cu pricina. Basescu are un cui impotriva liderilor UDMR care au trecut total de partea premierului Calin Popescu-Tariceanu, dusmanul de moarte al presedintelui. Sprijinul, mai mult sau mai putin tacit, acordat de Basescu Uniunii Civice Maghiare are drept tinta slabirea capitalului electoral al UDMR. In final, udemeristii n-ar mai trece pragul electoral si, drept urmare, n-ar mai intra in Parlament. Aceasta este pedeapsa pe care o pritoceste presedintele pentru liderii ,,tradatori" ai UDMR.
Udemeristii au simtit de multa vreme unde bate presedintele Basescu. Motiv pentru care ei nu pierd niciun prilej de a-l critica. Pe de alta parte, cei de la Uniunea Civica Maghiara au prins aripi si-si manifesta tot mai des decizia de a prelua prerogativele UDMR si tot electoratul maghiar. Ceea ce va fi o lovitura mortala pentru actualii lideri udemeristi. Pozitiile pe care le au acum sunt in pericol si nu este departe clipa in care unii dintre ei sa pateasca ceea ce au patit cativa dintre liderii de frunte ai PSD. Mai ales ca presedintele Basescu l-a nominalizat pe unul dintre liderii udemeristi printre cei care fac parte din mafia politica.