Dezastrul care s-a petrecut la proba scrisa de limba romana de la sesiunea din toamna a bacalaureatului nu a constituit o surpriza prea mare pentru profesorii care se asteptau deja la avalansa de "perle" emanate cu gratie si candoare de candidati. Faptul ca peste 50% dintre elevii inscrisi la examen au "realizat" note sub 5 nu inseamna insa doar ca acestia sunt, ca sa folosim un termen bland, ciubote intr-ale limbii romane, ci si ca profesorii care ar fi trebuit sa le explice suficient de clar cum se vorbeste si cum se scrie romaneste n-au avut pic de talent pedagogic, ca sa nu mai vorbim de invizibilitatea cunostintelor pe care sa le impartaseasca invataceilor.

Evident, daca profesorul e la randul sau, afon la romana, elevul n-are nicio sansa sa invete ceva la respectiva disciplina. Iar de aici ne intoarcem la eternul aratat cu degetul, ca asa ne place noua, romanilor, sa procedam de fiecare data cand trebuie gasit un vinovat: nu elevul este vinovat, ci profesorul. De acord, o mare parte din vina o poarta si cadrele didactice fara pic de chemare si pregatire, care au ales catedra doar pentru ca au considerat-o un loc caldut si pentru ca titulatura de profesor da bine pe cartile de vizita ale posesorului. Insa ca sa spui ca elevii care habar n-au sa vorbeasca romaneste constituie strict rezultatul anilor de invatatura sub indrumarea unui profesor habarnagiu, e complet fals.

Vina incepe mult mai devreme, din familie, cand parintii, extaziati de "performantele" odraslei la batut mingea, la fredonat manele sau la invatat pe de rost vocabularul suburban de dupa blocuri, o dezmierdau si-i mai cumparau o bicicleta, un celular la moda sau, dupa caz si buzunar, o masina. Ce conta ca respectiva progenitura nu stia cine e Eminescu, ce conta ca daca nimerea din greseala, tot butonand telecomanda plasmei, peste un canal stiintific sau cultural facea un atac de apoplexie sau incepea sa planga de parca l-ar fi taiat cineva cu drujba...? Esential era sa aiba exemple de urmat - si din nefericire, in Romania exista cirezi de vedete care in alta tara n-ar aparea nici pe afisul de la vreo crasma de cartier - si sa le copieze atitudinea, felul in care vorbesc, felul in care merg si modul de viata.

E clar, limba romana nu mai e la moda. Si cand te gandesti ca, in urma cu destui ani, ii aratam cu degetul pe americanii aia inculti pentru care titlul filmului "Va place Brahms?" a trebuit sa fie schimbat pentru ca se gasisera destui care sa intrebe: "Cati cilindri are Brahms asta?"...