Patru ani batuti pe muchie a stat comisarul-sef Costica Holca la sefia politiei botosanene, dar rezultatele acestui mandat ramin departe de ochii lumii pentru ca seful politiei a fost in tot acest timp prea ocupat sa stea de vorba cu ziaristii. Ocupat a fost cind presa a aratat cu degetul spre afacerile necurate ale lui Cuciureanu, dar nu la fel de ocupat a fost atunci cind a trebuit sa-si construiasca vila pe terenul de la Lebada pus la dispozitie cu generozitate de acelasi om de afaceri. Si cind ziaristii au vrut sa afle cum a fost posibil ca, ani in sir, traficantii de la Cerbu sa duca produca zeci de kilogramele de heroina care au ajuns pe masa taranilor din judetul Iasi, a devenit din nou ocupat. A aflat de colegii lui din Iasi ce se intimpla la Cerbu. Ocupat a fost si atunci cind tiganii din Bucecea i-au atacat pe politisti. Si cind a trebuit sa spuna cum a fost posibil ca un alt politist, poate unul dintre cei mai buni, a fost ucis la Rauseni de un recidivist. Era vorba de o presa careia i-a dat "o piine de mincat " servindu-i pe tava, la micul dejun, tot felul de gainari si smenari.
Ocupat a fost si atunci cind oameni nevinovati au fost injunghiati pe strada si cind altii, la fel de nevinovati, au fost batuti de smecherii de cartier. La fel de ocupat a fost si atunci cind presa s-a interesat de politisti gasiti beti la volan, de cei obisnuiti sa ancheteze cu bita sau de cei obisnuiti sa fabrice declaratii pentru a scapa de reclamatiile oamenilor. Erau secrete de serviciu si nu puteau fi facute publice. La fel de ocupat a fost si cind presa a vrut sa afle de ce a fost sanctionat sau de ce a fost eliberat din fuctie. A fost, probabil, un inspector sef prea ocupat.
De toate relele din judet au fost altii vinovati, chiar si presa care nu a vrut sa se multumeasca de fiecare data cu vestitele cifre din bilanturi care aratau cit de linistit este Botosaniul si unde numarul infractorilor prinsi era mare si dadea si cu virgula. Linistit in bilanturi, nu si pe strazi. Dar a venit si vremea pensionarii, o vreme in care va avea, probabil, suficient timp sa rememoreze si sa mediteze la toate succesele politiei botosanene din aceasta perioada. Succese pe care presa le-a cautat si a dorit sa le prezinte dar pe care nu a mai reusit sa ajunga pentru ca cineva a fost prea ocupat sa stea de vorba si cu ziaristii sau pentru ca informatiile nu putea fi facute publice. Acum este liber, cum el insusi a spus. Liber sa faca orice pentru ca nu mai este seful politiei.
Poate ca de fapt de asta ar fi avut nevoie pentru ca imediat dupa ce a ajuns pensionar a avut timp de o conferinta de presa. Prima si ultima in calitate de ex inspector sef si proaspat pensionar. In care a povestit chiar si despre nu stim ce ziarist care a facut ceva, dar el l-a iertat, ca sa nu zica lumea ca se razbuna. Nu a spus numele ziaristului, nu stim de ce, ca noi cind am scris am dat nume, locuri, fapte, nu am povestit asa, la general. Poate aici e diferenta.