Legitimarea unui parinte nu mai consta de multa vreme doar din faptul ca a dat nastere copiilor sai. Principiul "eu l-am facut, eu il omor" a cazut nu numai in desuetudine, ci este sanctionat prin legi extrem de clare si de dure. Un parinte nu mai are nici macar dreptul de a-si renega fiul sau fiica. O mama denaturata, un tata violent cu odraslele lui sau un cuplu care uita sa mai aiba grija de progenituri sunt imediat decazuti din drepturi de institutiile statului. Responsabilitatea fata de fiinta adusa pe lume este totala si se imparte in mod egal intre cei doi parteneri.
Modul in care se comporta in ultimele zile presedintele tarii seamana foarte mult cu cel al unui tata care-si neglijeaza atributiile de parinte. Reneaga Alianta la care a contribuit din plin ca sa se nasca. Il anatemizeaza pe premier, pe care el insusi l-a creat. Zvonul ca presedintele vrea sa-l decada din drepturi pe premier este un semnal de alarma pentru stabilitatea politica si nu numai. Chiar daca nu sunt legi, ca in cazul relatiei parinte-copil, care sa sanctioneze o astfel de atitudine, parintele acestei guvernari este din plin admonestat de opinia publica. Aceasta merge pe rationamentul ca un parinte care isi ostracizeaza un copil in favoarea celuilalt este la fel de condamnat ca si unul care isi chinuie toti copiii. ßi, tot asa, ca responsabilitatea, cum ziceam, este egala intr-un cuplu. Tatal care da vina numai pe muiere ca plozii sunt flamanzi este de-a dreptul neputincios sau rauvoitor.
Firea presedintelui ar putea fi motivata prin mostenirea sa ancestrala, pe care un cercetator american a dezvaluit-o dupa ce i-a cercetat ADN-ul. Primitivismul structural al presedintelui, determinat de genele tribale africane - cum a descoperit cercetatorul american -, nu poate explica comportamentul unui om civilizat. Doar daca, intr-adevar, asa cum constata si premierul, la mijloc este o stare de incultura. In acest caz - si de incultura politica. A te baza doar pe legitimarea pe care ti-o dau cele 2-3 sute de mii de voturi in plus este un act de trufie daca uiti legamantul politic pe care l-ai facut si pentru care ai primit acest plus de voturi. Presupunand ca premierul chiar se dovedeste inapt pentru functia sa, presedintele are o responsabilitate mult mai mare pentru asta, doar si pentru ca el l-a acceptat in aceasta functie. Ba chiar l-a impus. Vina ii apartine in mare parte si nu se poate spala pe maini ca Pilat din Pont. Nici nu este indreptatit sa actioneze dupa principiul "eu l-am facut, eu il omor".