Legea talionului este una dintre legile cele mai vechi din lume. Sintetizata in formula "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", este considerata una dintre normele cele mai brutale si sangeroase, exemplu de necivilizatie si de razbunare.
Legea talionului apare inscrisa pentru prima oara in Codul lui Hammurabi, cel mai vechi cod complet care s-a descoperit. Dupa cinci sute de ani, a dat si Moise poporului lui Israel o serie de dispozitii si norme. Intre acestea, a inclus si teribila si brutala Lege a talionului, care apare de trei ori in Biblie. Prima data, atunci cand israelitii si-au stabilit tabara in fata muntelui Sinai. El le-a poruncit: "Iar de va fi si alta vatamare, atunci sa plateasca suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior, arsura pentru arsura, rana pentru rana, vanataie pentru vanataie" (Ex 21,23-25).
Cateva luni mai tarziu, tot pe muntele Sinai, a stabilit respectarea ei, spunand: "De va pricinui cineva vatamare aproapelui sau, aceluia sa i se faca ceea ce a facut el altuia: fractura pentru fractura, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; cum a facut el vatamare altui om, asa sa i se faca si lui. Cel ce va ucide un dobitoc sa dea altul; iar cel ce va ucide un om sa fie omorat" (Lev 24,19-21).
Cativa ani mai tarziu, in campiile Moabului, a repetat legea pentru a treia oara, atunci cand evreii trebuiau sa porneasca la cucerirea Tarii Promise. Moise, in apropierea mortii, i-a adunat si le-a poruncit: "Sa nu-l crute ochiul tau, ci sa ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior" (Dt 19,21). Pentru aceasta, legea a primit numele de "Talion". Pentru ca, daca cineva a facut "acest" lucru (talis, in latina), i se va aplica aceeasi pedeapsa.
Civilizatia n-a eliminat Legea talionului, chiar daca se fac eforturi pentru eliminarea, de exemplu, a pedepsei cu moartea pentru omucidere. Ea a ramas adanc inradacinata in psihicul individual si, mai ales, colectiv. Ne-o dovedeste pe deplin ceea ce se intampla in aceste zile in Italia, dupa prezumtiva crima comisa de un roman. Asta ne arata cat de mica este distanta dintre asa-zisa lume civilizata si partea noastra de Europa, suspectata de primitivism. Ar trebui sa tragem cateva invataminte din aceasta ura a extremistilor italieni impotriva tuturor romanilor. Si unul ar fi acela sa nu mai punem atata cenusa in cap, ca adica suntem in afara civilizatiei.