Milioane de romani si-ar putea vedea visul cu ochii: Ion Iliescu sa fie judecat, daca nu pentru nenorocirile lui decembrie '89, macar pentru una ori mai multe dintre mineriadele ce au retrogradat Romania. Este destul de putin probabil insa ca bunicuta sa apara in zeghe la bara. In primul rand a fost nevoie de opt ani de cercetari si de schimbarea politica pentru a se putea pune problema implicarii fostului presedinte. Chiar daca se va face un rechizitoriu pe numele lui, acesta nu va aparea peste noapte. Procesul va fi, la randul sau, unul deosebit de lung, de ordinul anilor.
In buna traditie a ultimelor luni, am putea asista chiar la arestarea lui, pentru o zi sau doua, dupa modelul Dinu Patriciu sau Dumitru Sechelariu. Cel mai mare pericol ce ii poate paste pe jurnalisti este ca septuagenarul de 45 de ani sa intre la racoare o perioada mai mare de timp. Tentatia de a-l trage de limba, de a-i smulge o declaratie sau o exclusivitate va deveni atat de mare, incat se vor gasi ziaristi dispusi sa sacrifice orice. Inclusiv propria libertate. Ar presta cateva luni de inchisoare pentru o gainarie daca ar avea certitudinea ca vor imparti aceeasi curte de puscarie cu "mai, draga". Ar face si un ceareu sa stranga bani de spaga cat sa se si inghesuie in aceeasi celula cu el. Si un imprumut la banca cat sa aiba bani sa-l inghesuie in aceeasi celula cu Iliescu si pe Miron Cosma, sa iasa toc-soul mai frumos.
Pana cand vom afla de ce sunt cu adevarat in stare jurnalistii, un singur lucru este foarte important sa se intample: cel mai cinstit si sarac presedinte sa ramana cat mai mult timp in viata si sa aiba parte de cat mai multi ani!