Am scris in mai multe randuri despre situatia locatarilor din blocul C20, dar nu am reusit pana acum sa inteleg cum poti deschide procese la infinit pe aceeasi tema si intre aceleasi parti. Notiunea de autoritate de lucru judecat a fost introdusa in practica judiciara tocmai pentru a se evita situatiile de acest gen. Este problema municipalitatii daca doreste sa deschida 100 sau 400 de procese pentru a cere inscriptionarea ipotecii pe apartamentele batraneilor din blocul C20, dar justitia trebuie sa puna capat acestui cerc vicios imediat ce instantele s-au pronuntat in ultima cale de atac introdusa de locatari. Pana la urma nu mai este o problema ce tine de Drept, ci una de bun simt.

Am discutat in mai multe randuri cu locatarii blocului afectat de infiltratii si multi dintre ei au ajuns la capatul rabdarii. Unii dintre ei sunt persoane de varsta a treia care trebuie acum sa-si faca griji in ce priveste proprietatea asupra propriilor apartamente, desi, in mod normal, nu ar fi trebuit sa existe o asemenea problema. Starea lor de sanatate se deterioreaza in fiecare zi din cauza incertitudinii care planeaza asupra modului in care s-ar putea solutiona aceste procese. Poate parea o gluma proasta, dar este suficient sa trantesti mai tare usa de la intrarea in bloc ca sa le provoci un infarct acestor oameni carora nu le vine sa creada nici pana acum ca au ajuns intr-o asemenea situatie.

Revenind la justitie, stau si ma intreb: in baza caror reglementari procesele dintre Primarie si locatari au continuat? Sa intelegem si noi, ca sa putem aplica aceleasi metode. In definitiv, cei mai multi dintre justitiabili isi doresc ca procesele, pe care stiu sigur ca le vor pierde, sa nu se mai incheie niciodata. Asa nu vom mai avea justitie, iar divergentele de orice fel se vor incheia in varianta clasica: ne vom sparge capetele unii altora.

Poate am dus discutia la extrem, dar cum altfel poti interpreta o asemenea situatie iesita din comun? Sa ne intelegem. A inceput un proces, judecatorii dau o solutie si toata lumea pleaca acasa, unii fericiti ca s-a facut dreptate, ceilalti acuzand sistemul de coruptie. Asta e tot. Nu mai poate urma nimic. Daca se incalca si acest principiu elementar, nici nu vreau sa ma gandesc la ce se poate ajunge.