Datorita scandalului celor doua sondaje cu rezultate complet diferite privind optiunile de vot ale populatiei, putina lume a mai acordat atentie si celorlalte date care au rezultat din sondajele respective, date care nu erau foarte diferite de data asta.
In primul rind, dintr-unul din sondaje, nu mai stiu care si nici nu mai conteaza, reiesea ca 14% din populatia Romaniei nu stia ce partid e la putere si cine este presedinte. Un procent enorm cred eu, care spune multe despre nevoia romanilor de a fi informati si mai ales despre interesul lor vizavi de politica si politicieni. Cu citiva ani in urma, colegul meu Florentin Florescu decoperea uimit la Unguroaia, o localitate la vreo 20 de kilometri de Botosani in linie dreapta, oameni care inca nu stiau ca Ceausescu murise si ca se terminase cu comunismul. Spun in linie dreapta fata de Botosani, pentru ca nu era nici un drum care sa duca la Unguroaia. Au fost bucurosi respectivii ca s-a schimbat regimul, mai ales cind au aflat ca le da statul alocatie daca isi trimit copii la scoala. Totusi era un caz izolat, insa faptul ca peste zece la suta din populatie nu a aflat cine conduce Romania este cu siguranta un punct in plus, la negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Insa, un alt rezultat important este faptul ca majoritatea covirsitoare a subiectilor sondajului au spus ca actuala putere este la fel de corupta ca cea anterioara. Nu am vazut pe nimeni de la Alianta care sa comenteze lucrul asta, pe mine m-ar deranja daca as fi politician, sa fiu etichetat la fel ca adversarii politici, etichetati la rindul lor de corupti.
Nici nu stiu daca ar avea ce spune, concret, pentru ca la vorbe si guvernantii actuali sint la fel de campioni ca ceilalti. Nu ma refer la promisiunile electorale, pe astea le-am discutat deja, ci la fapte, am facut asta si asta, vom face asta si asta cu termene precise si clare. In afara de faptul ca niste pesedisti s-au plimbat pe la parchete si au plecat acasa si de promisiunile (incalcate) ca cei vinovati de efectele inundatiilor vor fi pedepsiti, nu am auzit decit vorbe si scandaluri, condimentate cu cite o declaratie fierbinte a presedintelui Basescu.
Iar perceptia ca Alianta DA e la fel ca PSD arata exact asta, ca oamenii cred ca nu s-a schimbat absolut nimic in tara. Si dupa aglomeratia de la vami in zilele astea, tare multi sint cei care cred ca nici nu se va mai schimba ceva.