Un promo inspirat preluat din repertoriul popularului cantaret Mihai Margineanu si difuzat de un post national de televiziune defineste sugestiv "noul guvern" anuntat, dar inca nedezvaluit de premierul Tariceanu: "Jana nu e moarta, Jana se transforma". Adica, Alianta D.A. n-ar fi moarta, ci doar transformata. In ce? Intr-un guvern PNL-UDMR.
Confuzia e totala. Alianta, a sustinut Tariceanu, "nu mai are resurse pentru a fi solutie", dar programul ei - care a adus PNL la guvernare - va fi, in continuare, valabil. Alta confuzie: PD, componenta a D.A., a fost exclus din guvern, dar nici nu-l va vota, nici nu-l va respinge, ci se va abtine de la vot. Alta confuzie: nu se stie inca daca PSD va vota pentru sau contra noii echipe. Alta confuzie: pe ce majoritate se va baza in Parlament Guvernul minoritar Tariceanu. Alta: liderul UDMR, Markó Béla, afirma ca noua echipa va elimina instabilitatea guvernamentala, chiar daca nu stie cine o va sprijini in Legislativ. Alta: daca PSD si PC vor vota cu Guvernul Tariceanu II, vor face cumva jocul presedintelui Basescu, pe care tocmai se pregatesc sa-l suspende. Ar mai fi si altele.
De pilda: Tariceanu, anuntand ca va propune un guvern bi- tricolor (romano-maghiar), si-a inceput discursul cu "Dragi romani". A vorbit de identitate nationala, de valori nationale, de Romania, de romani si n-a omis sa foloseasca (asa cum ii e obiceiul) traditionala cacofonie romaneasca, "formula politica care". Apasand mai abitir pe nationalism (declarat desigur), Tariceanu a performat aici mai ceva decat partidele etichetate ca nationaliste, doar-doar se vor risipi temerile alegatorilor romani de nationalitate si limba romana.
Cat de majoritar ar putea fi acest guvern minoritar, cat de stabila ar putea fi o echipa atat de precar infiripata nu este deloc greu de prevazut. In sfarsit, culmea, presedintele nici n-a fost consultat de premierul (vechi si nou) al Aliantei (care si e, si nu mai e). Drept care, de la Cotroceni nici n-a fost emisa vreo oarece reactie la "noul proiect politic". Oricum, Tariceanu si-a aratat din nou cartea, cand s-a prezentat pentru a anunta noua echipa de guvernare, acuzandu-l pe presedinte ca el este cel care a ingropat Alianta D.A. "Suflul proaspat" de care a vorbit ieri Tariceanu aduce, de aceea, mai mult cu un fel de ultima suflare.