Odinioara, la Electrocontact, inainte de i89, s-a decis cumpararea unor strunguri automate din Ungaria. Nu ca ar fi fost nevoie, dar era singura posibilitate pentru mai multi sefisori sa viziteze acea tara, fapt ce s-a chiar intimplat cu toate ca ani buni utilajele respective, care au costat enorm, au zacut nefolosite. Interesul personal a fost, ca de obicei, mai puternic, insa pe acele vremuri banii erau ai "intregului popor " si nimanui nu-i pasa de cit si cum se cheltuie.
In zilele noastre, senatorul Tabuleac, proprietar al unei fabrici de bauturi alcoolice, a venit cu un proiect de lege prin care sa se scada acciza la alcool la jumatate. El recunoaste deschis ca spera ca in acest fel sa-si rentabilizeze afacerea. O fi avind dreptate, stie ce vorbeste, se pricepe. Numai ca scaderea accizei la alcool, in toata tara, la jumatate, taie de la buget probabil mii de miliarde de lei si este greu de inteles de ce ar trebui facut acest gest, prin lege, doar pentru afacerea singulara a senatorului Tabuleac care i-ar aduce lui personal un venit de mii de ori mai mic decit pierderea bugetului si asa ofilit al tarii. Afacerile nu au in nici un caz iz politic, cu aproape zece ani in urma, pe atunci senatorul Mocanu, pe atunci la PDSR, legifera un soi de lege a farmaciilor, care fixa o distanta minima, de citeva sute de metri intre astfel de unitati, plecind de la faptul concret, patit personal, al sotiei sale care se certase cu asociatii si astfel aparusera doua farmacii vecine. Nu a contat deloc nici situatia din tara, nici confortul clientilor de medicamente ci un marunt interes personal caruia i s-a dat putere de lege.
Un alt deputat de la noi lupta pentru legalizarea prostitutiei pentru simplul motiv ca si-a propus sa faca afacere cu un bordel, iar exemplele pot continua, atit cu senatori de Botosani cit si cu parlamentari din tara, sau consilieri locali si judeteni, pentru ca singura lege adevarata este aceea a interesului personal in detrimentul interesului public. Dramatic este ca asemenea initiative devin legi pe care, vrem sau nu, sintem pusi sa le respectam cu totii.
O lege insa e data de o nevoie sociala, iar ea ar trebui sa porneasca de la cei mai multi spre nemultumirea celor putini, de exemplu cei mai multi cetateni doresc marirea drastica a pedepselor pentru cei care ataca si jefuiesc pe strada, lege care nu este si pe placul tilharilor, si evident ca legea ar suna taman pe dos daca ar fi ei pusi sa o faca.
Ce este, in acest caz, democratia, decit un pretext pus in miinile unor insi care o minuiesc in folos propriu?