Din pacate pentru noi, un clasament al coeficientului mediu de inteligenta al populatiei ne situeaza pe antepenultimul loc din Europa. Multi vor fi fost cei care s-au revoltat si au considerat ca din nou am fost nedreptatiti de un cercetator britanic si de studiile lui "tampite". Studiul cu pricina ofera si niste explicatii referitoare la plasarea noastra modesta in functie de marimea IQ-ului, coeficientul de inteligenta, cuantificat pe baza unei grile unanim acceptate. Printre acestea s-ar numara faptul ca nu prea ne-am hranit cum trebuie, deficitul de proteine, minerale si vitamine conducand la o un deficit serios la capitolul inteligenta.
Este totusi ceva "ce vine de se leaga". Este vorba despre faptul ca, iarasi unanim recunoscut, violenta nu face niciodata casa buna cu inteligenta. Or, la capitolul asta stam, din nefericire, jalnic de bine. De la violente fizice, de care stirile din mass-media sunt suprasaturate, si pana la violente de limbaj, impardonabile pentru niste alesi ai poporului, suntem martorii unei situatii care pare a-i da dreptate cercetatorului britanic. Este de-ajuns sa constati cum, din te miri ce, concetatenii nostri sunt gata sa se ia la bataie, de la problemele din traficul auto si pana la incalcarea, reala sau nu, a unor drepturi, mai mult sau mai putin legale.
Alecu Chitaru baga cutitul intr-un demnitar de stat pentru ca nu a obtinut o rezolutie favorabila. Suporterii unor echipe de fotbal rup scaunele unui stadion si le arunca in dreapta si in stanga. Antonie Iorgovan, "parintele Constitutiei", il balacareste josnic pe Adrian Nastase. Pe partea cealalta, Ludovic Orban face acuzatii grave la adresa unor doamne care ar fi reusit in politica doar folosindu-se de farmecele personale. Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali se "spurca" in fel si chip cu epitete care dintre care mai jignitoare.
Pentru unii, spectacolul poate fi interesant. Pentru cei mai multi dintre noi, este vorba despre reprezentatii penibile din partea unor personaje mediatizate excesiv. Exemple de violente de tot felul care duc cu gandul la o campanie a carei deviza era: "Fii inteligent! Nu fi violent". Vorbe la care multi dintre noi ar trebui sa luam aminte.