Lumea s-a intrebat de ce, in lungul sau discurs aproape bilantier si, mai ales, didactico-pedagogic, presedintele Basescu nu a rostit nimic despre politica externa a tarii. Mai ales ca textul este centrat pe viitorul statut al RomA¢niei de membru al UE. Pai, tocmai de aceea, fiindca e vorba de UE, nu s-au atins problemele externe. Acum stim, integrarea europeana este la noi in primul rA¢nd problema interna, nu externa. Adica, depinde mai mult de noi decA¢t de altii.
Daca la inceput se punea problema a€žintrarii in Europaa€œ sau a a€žintrarii Europei in RomA¢niaa€œ, pe masura ce procesul a evoluat s-a facut o disociere necesara: una e aderarea, alta e integrarea. Aderarea fiind ceva formal, oficial, o premisa, un prim- pas, integrarea a€" treaba efectiva, de cuplare si functionare a societatii romA¢nesti a€žin UE si ca in UEa€œ. AjungA¢ndu-se aici, nu poti sa nu-ti amintesti de remarca, putin spus malitioasa, a lui Mihai Ralea, cum ca romA¢nul nu se adapteaza, ci se acomodeaza. Probabil insa ca, daca am incerca sa ramA¢nem doar la stadiul de acomodare in UE, nu ne-ar prea merge.
Sa revenim insa la bilantul politicii noastre externe. Ce n-a facut in cadru solemn, in fata Camerelor legiuitoare reunite, seful statului a adaugit peste o zi-doua, la conferinta unei asociatii occidentale. Adevarul e ca nici nu prea avem cu ce iesi in fata. Cu Republica Moldova a€žincerc(am) seriosa€œ sa nu gasim motive de inghetare a relatiilor. Cu Ucraina nici una dintre problemele in discutie a€žnu s-a rezolvata€œ. Cu Serbia iarasi nu s-a facut mare lucru (cu exceptia unei vizite de stat, peste inca o zi-doua). Cu China, Japonia si tarile arabe a€žRomA¢nia incearca sa revigorezea€œ. AŸi a€žincearca, de asemenea, un parteneriat deosebit cu Federatia Rusaa€œ. AŸi inca: a€žA§ncercam sa ne transmitem unii altora elemente privinda€œ etc., etc. A§ncercari peste incercari si atA¢t.
A§n schimb, RomA¢nia a€žnu-si propune un rol de lider regionala€œ. Doar, daca s-ar putea, sa fie (re)inclusa in negocierile privind conflictul de pe Nistru si la negocierile pentru reglementarea statutului Kosovo, a€žin masura posibilitatilor salea€œ.
Modest bilant, vagi perspective. Relatiile bilaterale cu vecinii si semivecinii (Rusia) nu s-au asezat pe o matca fireasca (de Ungaria presedintele n-a amintit, dar stim ce probleme sunt si cu Budapesta). Cu alti centri de putere politica sau economica, nu am reusit sa atingem macar nivelul relatiilor de pA¢na in 1989. Cu o singura exceptie, decisiva din fericire: Vestul. Adica, Statele Unite si UE. AŸi aici, dat fiind abordarile tot mai diferite de pe cele doua maluri ale Atlanticului, diavolul se ascunde in detalii.
PA¢na una-alta, nimeni nu ne impiedica sa a€žincercama€œ in continuare.