Guvernul Tariceanu este, fara indoiala, cel mai ghinionist executiv post-decembrist. Dincolo de piedicile care i s-au pus permanent de presedintele Traian Basescu si fostul aliat democrat, devenit apoi PD-L, Guvernul condus de liberalul Tariceanu a avut parte si de adversitatea naturii: inundatii si cea mai mare seceta din istoria moderna a Romaniei.
Curios este faptul ca inceputul si sfarsitul mandatului acestui Cabinet este marcat de acelasi fenomen meteo-hidrologic: inundatii cu aspect de potop. In 2005, proaspatul guvern al Aliantei D.A. s-a confruntat cu inundatiile din Banat. Atunci, Tariceanu a facut o gafa: s-a ratoit la o sinistrata, pe care a intrebat-o, citam din memorie, "Dar, voiati sa va cazam la hotel?". Acum, guvernul liberal, aflat sub bagheta aceluiasi Tariceanu, trebuie sa rezolve o alta criza: inundatiile din Bucovina si Moldova. Lucrurile par sa fi evoluat in bine. Autoritatile locale au fost mai prompte in interventii, iar Tariceanu si-a pus majoritatea ministrilor la treaba pentru a coordona cat mai eficient interventiile de prevenire sau inlaturare a efectelor inundatiilor.
O nota aparte o face presedintele Traian Basescu. Aflat in Bucovina natala a sotiei sale, presedintele - dupa ce le da vesti incurajatoare sinistratilor - se apuca sa-i mustruluiasca, sfatuindu-i sa nu astepte sa le pice ajutoarele din cer. O gafa asemanatoare cu cea facuta de premierul Tariceanu, avand in vedere ca presedintele se afla in Bucuovina, unde oamenii numai de puturosenie nu pot fi acuzati.
Revenind la ghinioanele Guvernului Tariceanu, trebuie observat faptul ca acest Cabinet, acum doar bicolor - PNL-UDMR, a iesit intarit dupa incercarile prin care a trecut. Alegerile locale au demonstrat acest lucru. Imaginea liberalilor nu a fost erodata de aflarea la putere, ei obtinand un scor superior celui cu care era acreditat inainte de alegerile generale de la sfarsitului lui 2004.