Am primit un drept la replica de la Vladimir Tepoi, presedintele Tribunalului, in legatura cu un articol publicat in ziar despre aventura unui botosanean care a facut inchisoare desi fusese achitat de instanta. In respectivul drept la replica presedintele Tribunalului spune ca nu salaratii Tribunalului Botosani se fac vinovati de situatia ivita. Nu l-am mai publicat pentru ca asta spusesem si noi ca nu cei de la Tribunal sint vinovati, in text chiar scrie ca datorita euforiei ca a fost achitat respectivul a uitat sa isi ia un certificat constatator pe care sa il duca la Politie.
Alta e problema aici. Daca stau si ma gindesc bine si eu as fi uitat, sa fi fost in locul respectivului. Adica regulile sint urmatoarele, eu care am fost achitat, trebuie sa iau o hirtie de la Tribunal si tot eu sa o duc la Politie si sa le zic alora, uitati hirtia asta, am fost achitat, sint nevinovat, va rog sa nu ma arestati. Ce reguli frumoase, ce tara minunata avem.
Respectivul care a stat degeaba la bulau spunea ca o sa dea in judecata politistii. ori toti de pe acest traseu instanta - politie - penitenciar au reguli pe care le-au respectat. Statul nostru roman si minunat zic eu ca ar trebui dat in judecata. Pentru ca faptele clare sint asa, un om achitat de instanta a ajuns sa faca puscarie. Restul sint povesti de adormit copii sau reguli imbecile, dupa caz. Deci tot vina lui a fost ca nu s-a dus sa duca la Politie hirtii cum ca e nevinovat. Daca era vinovat, il lasau politistii liber pina cind ducea el o hirtie la politie ca a fost condamnat? Asa ca daca invers functioneaza, regullile pot fi schimbate.
E sistem de lucru chestia asta in Romania. Institutiile care sint in slujba cetateanului au aranjat in asa fel incit sa le facem noi treaba. Daca esti achitat trebuie sa iei hirtii sa le duci la Politie, ca sa nu fii arestat. Daca esti amendat, te duci si platesti la CEC, dupa aia iei chitanta si mergi si o arati la politisti, ca sa demonstrezi ca ai platit. Dupa ce iti platesti impozitele, iei hirtiutele respective si le duci la institutiile statului, ca sa arati ca ti-ai platit impozitele. Si exemplele pot continua la nesfirsit. Sistemul asta era minunat pe vremea lui Cuza, acum exista calculatoare, Internet si multe altele, care ar trebui sa ne scuteasca de drumurile astea inutile. Dar pentru asta ar trebui sa avem reguli normale, date de niste guvernanti normali. Ori asta cu guvernantii normali e o mare problema in Romania.
Lucrurile astea s-ar putea rezolva cu o apasare de tasta pe calculator. Odata ce am facut ce trebuia sa fac, gata, partea mea s-a terminat, institutiile stautului trebuie sa comunice intre ele. Iar atita timp cit societatea civila nu va reactiona, nu se va schimba mare lucru, e normal, la toti ne-ar placea sa ne faca altcineva treaba.