Pentru prima data, din 2004 pina azi, Calin Popescu a reusit sa demonstreze alegatorilor ca stie sa faca politica si stie cum isi poate folosi functia pe care o ocupa, cea de premier, pentru a aduce puncte electorale partidului pe care il conduce.

Pina mai ieri eram obisnuiti ca primul ministru sa ia castane fara numar de la Traian Basescu. Tariceanu nu a reusit niciodata sa raspunda atacurilor pe care seful statului le-a lansat la adresa sa. Discursurile razboinice de pina acum ale premierului erau mai degraba amuzante decit infricosatoare.

Cum spuneam, desi pare incredebil, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu va ceda presiunilor politice de nici un fel si isi va pastra decizia de a amina data alegerilor europarlamentare. Mai mult decit atit, Tariceanu nici macar nu a cerut acordul PNL pentru a lua decizia aminarii alegerilor pentru Parlamentul European. Liderul liberal si-a motivat decizia spunind ca urmateste interesele intregii tari si in acest sens s-a folosit de calitatea sa de premier, si nu de cea de lider al Partidului Liberal. Si parca pentru a se razbuna pentru tot ce a tras din cauza lui Basescu si ai lui, premierul a facut precizarea ca democratii sint liberi sa treaca in Opozitie daca nu sint de acord cu aminarea euro-alegerilor.

Cum era de asteptat, reactiile democratilor nu au intirziat sa apara. Soldatii marinarului Basescu au declarat ca intreaga natiune va avea de suferit si ca fondurile europene nu vor astepra ca alesii romanilor sa-si rezolve vendetele politice. Cu alte cuvinte tara noastra va pierde foarte multi banu europeni daca alegerile europarlamentare nu vor avea loc in data de 13 mai.

Indiferent de ce spun unii sau altii, din punctul meu de vedere tot electoratul va decide cine a avut dreptate si cine a dus tara in... necaz. Trebuie sa recunosc insa ca intr-o anumita privinta sint de acord cu democratii. Si eu sint convins ca autoritatile din Romania nu vor reusi in acest an sa consume banii pe care UE ni i-a pus la dispozitie. Nu cred insa ca data euro-alegerilor are vreo legatura cu asta.

Una peste alta, ma bucur sa vad ca Romania are un barbat in fotoliul de premier. E pacat totusi ca aceasta schimbare de atitudine a lui Tariceanu e inregistrata abia in a doua jumatate a mandatului.

Tariceanu a avut curaj sa le dea peste nas democratilor si liderului lor din umbra, Traian Basescu. E aproape sigur ca gestul liderului penelist va ramine in istorie drept cel mai important moment liberal din perioada guvernarii PNL-PD.