Apele tulburi din PSD isi continua involburarea ajunsa acum la cote de avarie. Atit de trimbitata nevoie de reformare a partidului ramine cantonata in perimetrul luptelor acerbe pentru functiile de conducere din virful piramidei social - democrate. indemnul la unitate si-a pierdut rezonanta si este rostit din ce in ce mai rar, iar membrii celui mai mare si, pina nu demult, ai celui mai puternic partid din Romania vorbesc in soapta despre jocuri deja facute in culise, care nu mai asteapta decit validarea Congresului Extraordinar. Pentru multi nu mai exista nici un dubiu legat de faptul ca Ion Iliescu va deveni lider al PSD, aceasta reprezentind singura pozitie din partid care nu va intra in competitie, fiind de pe acum ca si adjudecata.

Nu incape nici o indoiala, PSD are nevoie, acum si in viitor, in fruntea sa de Ion Iliescu, un politician carismatic, cu un bazin electoral reprezentativ si bine definit, dar nu este la fel de sigur ca partidul are nevoie si de oameni care incearca acum, prin schimbarea macazului, sa se insinueze sub pulpana fostului sef al statului. Acesta a inteles sa-si consolideze pozitia dupa principiul cine nu-i cu mine, e impotriva mea, pentru ca nu peste mult, din postura de conducator suprem al partidului, sa-si poata promova numai oamenii fideli, celorlalti raminindu-le prea putine sanse. Cel mai urgisit in acest moment pare sa fie presedintele in exercitiu care, practic, trecut pe linie moarta continua sa incaseze umilinte dupa umilinte din partea mentorului sau politic pornit sa faca ordine cu orice pret.

in PSD se intreaba foarte multi de ce este atit de suparat Ion Iliescu pe Adrian Nastase din moment ce acesta din urma a renuntat sa candideze pentru pozitia numarul unu in partid? De ce sint in asa fel orchestrate evenimentele din PSD incit ele sa se intoarca, dupa principiul bila - manta - bila, vesnic impotriva lui Adrian Nastase? Dar, mai ales, de ce accepta Adrian Nastase sa primeasca lovitura dupa lovitura, fara sa riposteze, desi i s-a cerut repetat, ultima oara in Ardeal, sa fie barbat si sa iasa la lupta? De-o vreme incoace, Adrian Nastase are parte numai de reprosuri la care reactioneaza neconvingator, dind senzatia ca accepta cu resemnare marginalizarea sa evidenta. Este suficient sa amintim in acest sens faptul ca atunci cind a cerut Delegatiei Permanente sa reanalizeze candidatura lui Vanghelie la Primaria Capitalei, Ion Iliescu l-a pus la punct declarind ca decizia s-a descentralizat in partid si deci organizatiile pot lua hotarari majore. Ca si cum acest principiu ar fi fost respectat intotdeauna in PSD. in plus, exista semnale ca Ion Iliescu nu doreste ca Adrian Nastase sa fie adjunctul sau in partid, motiv pentru care s-a aratat deschis competitiei pentru toate functiile importante in PSD si, conform unor surse, l-a sfatuit pe Sorin Oprescu sa candideze pentru functia de presedinte executiv care parea sa-i fi fost rezervata presedintelui in exercitiu al PSD. Nici reactiile anti - Nastase ale lui Victor Ponta, Antonie Iorgovan si Trita Fanita nu pot fi scoase din context, intarind convingerea ca apele tulburi din PSD isi continua involburarea. Iar conditia de vechime impusa de proiectul de statut pentru accederea la functii in partid, una evident restrictiva, complica si mai mult lucrurile.

Legea partidelor politice impune acestora sa depuna la Tribunal orice modificare la statut, dupa adoptarea lui in Congres, pentru ca un judecator sa se pronunte asupra lui. Conducerile organizatiilor locale care se decid in aceste zile vor fi alese in conformitate cu vechiul statut. Conducerea centrala va fi aleasa conform noului statut adoptat la Congresul Extraordinar din aprilie si aplicat cinci minute mai tirziu. Este limpede ca aceasta procedura de a schimba regulile in timpul jocului nu poate servi decit unor interese personale care inmultesc motivele de harta in PSD si impiedica abordarea si solutionarea unor probleme de fond.