Nu mai e de mult o noutate faptul ca multi europeni cu staif nu doar ca incurca Bucurestiul cu Budapesta, dar, pretinzand ca stiu cate ceva despre romani, cred doar ca acestia sunt cam tuciurii si mult prea indemanatici la cotrobait prin buzunarele, magazinele ori conturile lor de pe Internet.
Sunt destui insa si aceia care, odata ajunsi pe-aici, descopera cu interes ca romanii sunt scoliti si indemanatici in multe alte domenii, muncind de dimineata pana seara pentru salarii de zece-douazeci de ori mai mici decat cele mai dinspre Ocean. Iar faptul nu-i lasa indiferenti. Mai ales pe oamenii de afaceri. Un exemplu il reprezinta aceia din sfera textilelor si a componentelor IT ori auto, care au apreciat imediat avantajele unei forte de munca de zeci de ori mai ieftina decat in vest si de zeci de ori mai aproape decat estul asiatic.
Sa ne mai miram, asadar, ca interesul vestului este, cel putin in acest moment, pastrarea in Romania a unei oferte crescute pe piata fortei de munca, cu consecinta mentinerii acesteia la un salariu mediu de 250-300 de euro? Ca toate negocierile purtate de oficialii romani cu cei ai Uniunii Europene conduc la acest rezultat?
Sigur, aparent, inchiderile, pe rand, ale fabricilor romanesti din cele mai diferite domenii s-ar datora lipsei de competitivitate a acestora. Asa cum moartea mai tuturor afacerilor mici din agricultura - din acelasi motiv - va disponibiliza doua-trei milioane de lucratori din acest sector. Fapt ce va produce o mare inflatie pe piata fortei de munca din Romania. Numai buna pentru strainii care, transferandu-si aici o parte din afaceri, vor gasi lejer o forta de munca bine instruita si incredibil de ieftina!
Asta, desigur, daca in Romania vor mai ramane si ceva romani pusi pe treaba. Deocamdata, acestia par sa fie tot mai putini. Deschiderea frontierelor, atata cata e, i-a facut pe multi sa-si caute de lucru prin tari mai calde. Un motiv de ingrijorare nu doar pentru „vechii“ europeni (care continua sa ne obstructioneze accesul spre Ocean prin tot felul de tertipuri), dar si pentru mai noii americani, care nu prea vor sa-i bage in aceeasi oala a renuntarii la vizele de acces in State pe noii intrati in UE. Altfel spus, stati cuminti, la locul vostru, si munciti acolo, pe cat va dam. Ca n-o sa muriti de foame!