Multa vreme, aproape o viata, m-am chinuit sa inteleg de ce la closet i se mai spune si privata. Nici dictionarele nu dau prea multe lamuriri. Este evident ca privata are legatura cu notiunea privat. Dictionarul explica: privat, privata - care apartine unei persoane ca individ izolat; care este al unei singure persoane; particular; personal; individual, intim. Indicii nici prea multe, nici prea putine. Poti sa-ti faci o idee, dar nu te lamuresti pe deplin. Semn ca vorbirea are ADN-ul ei propriu, care nu a fost inca deslusit, precum ADN-ul vietii.
Luminarea a venit de la fostul presedinte suspendat al Romaniei, Traian Basescu. In timp ce corul de cantatori ridicau in slavi numele lui, Basescu s-a luat la harta cu o jurnalista, folosind - din vocabularul propriu, si universal, pana la urma - cuvinte nepotrivite, cum se zice de obicei cand este vorba de persoane importante care calca in strachini. O intamplare aproape banala daca n-ar fi fost vorba de un presedinte de tara, fie el si suspendat. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat - mai mult blajin, dar exemplar, totusi - pentru sintagma "tiganca imputita", spusa in particular, in cadru intim, devenita insa publica. Redevenit presedinte, Basescu anunta ca va ataca in instanta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, fiind vorba de discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice.
Asa o fi, si nu am de gand sa-l contrazic tocmai pe presedintele tarii. Dimpotriva, chiar ii multumesc fiindca m-a lamurit in chestiunea notiunii de privata si, prin extensie, de viata privata. Privata este deci un loc intim, dar mizer, pentru ca este vorba de usurarea intestinala. Privata este un loc unde omul se izoleaza - potrivit dictionarului, de unul singur, pentru ca este rusinos sa fii vazut cum te scremi. Privata este, daca nu mizeria umana, cel putin o incinta in care individul se inchide si se ascunde pentru a nu fi vazut in cea mai dizgratioasa atitudine a sa, perfect naturala de altfel.
Viata privata, in acceptiunea presedintelui Basescu, este acelasi lucru cu privata. Viata privata este - dupa cate inteleg acum, in urma iluminarii prezidentiale - tot o incinta in care omul poate sa-si verse sau reverse propria mizerie, o incinta a refularii, pentru eliberarea fie de angoase, fie de propriile murdarii. In chestiunea privata, la care m-am lamurit, ma gandesc ca lumea este stramba, de vreme ce agresiunea fizica a unui sot asupra sotiei sau invers e pedepsita de lege. Este, nu-i asa, o chestiune privata.