Presedintele Basescu si-a "ranfortat" echipa de consilieri si, maine, va demara o noua lucrare politica. Textul care o anunta e suficient de cuminte pentru a nu fi fost pe data completat si explicat de politicieni si politologi. Se lanseaza ideea ca seful statului nu se va limita, in aceste consultari politice, la mult prea batutele teme ale reformei justitiei sau votului uninominal, ci va lansa un atac demolator asupra Guvernului Tariceanu. Adica va incerca sa-l inlocuiasca, fie cu o echipa de tehnicieni, dupa unii, fie cu un guvern de uniune nationala (adica cu PSD), dupa altii.
Si intr-un caz, si in celalalt, presedintele va trebui sa se bazeze pe o majoritate de partea sa in Parlament. Care majoritate? Executivul in functie nu are asa ceva, el traieste din mila Opozitiei care il hartuieste tot timpul, ii "face atmosfera", doar-doar l-o compromite definitiv. Alta majoritate posibila ar fi cea a actualei Opozitii (paradoxal, nu?), daca PSD-ul s-ar decide sa conlucreze cu presedintele intr-un guvern de "uniune nationala". Dar PSD e in plin proces de suspendare a presedintelui, si nu se face a se intoarce brusc cu 180 de grade din drumul sau. O a treia formula de majoritate, cel putin la fel de fantasmagorica: guvern de tehnicieni. Cine ar putea fi acesti tehnicieni, e greu de spus. Drept "tehnician" a fost luat, pana la un moment dat, si Stolojan, "tehnician" a fost, pe termen limitat si in situatii de forta majora, si Isarescu. Dar, in atmosfera superexcitata din ultimele luni, e greu de presupus ca marile partide s-ar putea intelege asupra unui manunchi de posibili ministri (nu mai vorbim de secretari de stat, de sefii de agentii guvernamentale si alti manuitori de fonduri, inclusiv europene), care ar trebui selectati cu grija si cantariti farmaceutic pentru a asigura fiecarui participant la acest construct tainul sau din ciolanul puterii.
Si apoi, un guvern de tehnicieni e, de fapt, o formula provizorie, tranzitorie, care sa se ocupe de tara cumva pana la o formula de Executiv temeinica. Formula care n-ar putea iesi decat, eventual, din alegeri. Dar si atunci, daca viitorul Parlament se va intelege, in majoritatea sa, cu presedintele. Asa ajungem iarasi la dilema din care, vorba personajului lui Caragiale, nu putem iesi: republica parlamentara sau republica prezidentiala. Ceea ce presupune o noua Constitutie. Pentru aceasta noua sfidare, se pare ca nicio forta politica nu e deocamdata pregatita.