Guvernul a demisionat si Basescu plus guvernantii vor alegeri anticipate. Gestul Guvernului era unul de asteptat, cel putin de noi ziaristii, prefecturile au primit ieri dimineata circulare prin care li se cerea o estimare a costurilor pentru organizarea de alegeri.
Pentru a se ajunge la alegeri insa, este necesara un fel de fortare a Constitutiei. Presedintele va numi un prim ministru pe care Parlamentul va trebui sa il invalideze. Adica ceva de genul eu va spun un prim ministru, dar voi nu trebuie sa il votati. Si aici ne intoarcem in Romania. Oare vor vota parlamentarii impotriva Guvernului, stiind ca isi vor pierde locurile? Ii stim deja pe cei care au ajuns parlamentari printr-o sansa foarte mare, puristii sau conservatorii cum se cheama acum, peremistii, chiar udemeristii, vor mai prinde oare scaune de parlamentar? Va fi cel putin amuzant, daca nu altfel, vazind parlamentari care vor vota ca au incredere in guvern, ca sa nu isi piarda locurile caldute de parlamentari.
Eu cred ca se va ajunge totusi la alegeri anticipate. In ciuda faptului ca chiar ieri si primul ministru si presedintele Basescu spuneau ca alegerile anticipate ne indeparteaza de integrarea in UE. Insa din ce stiu eu, criteriul suprem dupa care voteaza oamenii este legat de ce au trait. Si avind in vedere ce au trait in ultimele sase luni oamenii, mi se par mult prea siguri cei din Alianta pe succesul in alegeri anticipate. Eu continui sa cred ca guvernantii actuali nu s-au comportat normal in aceste sase luni, parca au fost luati prin surprindere ca au ajuns la guvernare. La asta se adauga si scandalurile dintre liberali si democrati, chiar ieri un grup de liberali au reactionat dur fata de ceea ce face premierul.
Sigur, Basescu este deja presedinte si mai poate incerca odata sa cistige alegerile pentru cei din Alianta. Si va ajunge in situatia pe care o critica in campania electorala, cind Ion Iliescu presedintele de atunci, facea campanie electorala pentru PSD.
De cealalta parte sint pesedistii, de la care se vor trezi iar baronii si dinozaurii care dadeau cu subsemnatul pe la PNA, pina mai ieri. Ma indoiesc ca partidul respectiv se va reforma incit sa scape de toti cei care nu ar merita sa ne conduca. Sa nu credeti ca scapam, la astia se aduna iar alde Becali, care va zice ca el e Mihai Viteazul cu camasa verde, plus Vadim Tudor, care iar o sa ne prezica faptul ca Dumnezeu i-a spus ca va conduce Romania si multi alti nebuni si dereglati, care vor sa ne conduca.
Fara indoiala ca este o criza de guvernare in Romania acestor zile. Asta insa nu scoate in evidenta decit ceea ce incepe sa fie din ce in ce mai clar, criza clasei politice, criza politicienilor. Pentru ca alegeri pot fi facute in fiecare luna, ba chiar saptaminal. Conditia esentiala insa, ca aceste alegeri sa aiba succes, este sa avem pe cine vota. In afara de cei pe care ii cunoastem deja si ne-am lamurit cu ei. Lucru care nu ii va opri sa inceapa iar sa se bata pentru un loc pe listele de vot. Deci schimbarea poate sa vina ea, dar noi cu cine votam?