In ciuda tumbelor mediatice cu care ne-a ametit in ultimele saptamani, Cozmin Gusa nu a oferit pana astazi nici o explicatie credibila pentru viteza supersonica cu care a reusit sa cada in dizgratia conducerii Partidului Democrat si a presedintelui Traian Basescu. Pe de alta parte, nici liderii democrati si nici Basescu nu au argumentat foarte clar motivele pentru care i-au administrat tinerei sperante democrate aceasta serie naucitoare de smetii, lovituri demne de centura neagra in politica.
Miza conflictului este cu siguranta mult mai importanta decat au lasat sa se inteleaga pana in acest moment ambele tabere beligerante. Chiar daca esti comparat cu logoreicul Vanghelie, nu spui despre fostul tau protector politic a€“ care te-a promovat, de la nivelul unei Initiative ce nu depasea perimetrul catorva carciumioare la sosea, direct in Parlamentul Romaniei a€“ ca este santajat de Ion Iliescu cu diverse file stampilate de fosta Securitate, cum a facut-o Gusa. Cu siguranta, problema este mult mai serioasa si nu poate viza decat lupta pentru putere, politica si (sau) financiara. Sa fim seriosi, Gusa nu reprezinta o miza pentru Iliescu. Ca si mult-trambitata lupta pentru promovarea tinerilor, care nu este decat un balon de sapun.
Cozmin Gusa a esuat lamentabil si in incercarea de a da o anvergura nationala conflictului sau personal cu liderii PD. Episodul cu Roberta Anastase, despre care Gusa spunea la ora 16.00 ca s-a alaturat grupului care a decis sa se retraga din structurile de conducere ale PD, iar pe seara s-a aflat ca ea a decis sa ramana in interiorul forurilor democrate, vorbeste de la sine despre sustinerea de care se bucura democratul rebel. Echipa de dans-sincron coordonata de prim-balerinul Gusa a ramas formata doar din trei parlamentari. Este adevarat, Gusa se afla intr-o companie selecta: pe de-o parte, eterna si fascinanta Lavinia, care adora sa vorbeasca despre principii, pe de alta, avocatul Aurelian Pavelescu, care, la randul sau, adora sa se auda vorbind. Avocatul in cauza declama si el cu emotie diverse principii morale. Emotia i s-a pastrat probabil de pe vremea cand li se adresa a€žcamarazilora€œ din Partidul Dreapta Nationala, iar moralitatea si-a confirmat-o cu siguranta in postura de aparator al lui Fanel Pavalache.
Conducerea PD a decis ieri, in unanimitate, sa retraga sprijinul celor trei parlamentari rebeli si sa le propuna organizatiilor teritoriale excluderea lor din partid. Masura extrem de dura luata de catre democrati confirma ipoteza ca a€žproblema Gusaa€œ a fost una foarte serioasa, iar liderii democrati sunt obligati sa ofere rapid explicatii consistente daca nu doresc sa aduca partidului prejudicii de imagine mult mai grave decat cele imputate lui Cozmin Gusa.
Gusa & comp. n-au mai asteptat sa fie dati afara si au parasit ieri, de bunavoie, PD. Nu este exclus un nou pas inainte, mai ales ca la PSD se cauta cu disperare un tanar energic si uns cu toate alifiile pentru functia de secretar general.