Gripa aviara a ajuns sa nu mai sperie pe nimeni. In ciuda faptului ca zilnic se raporteaza noi focare de gripa aviara, in noi regiuni ale tarii, populatia si in special autoritatile au ajuns sa trateze acest pericol ca pe ceva normal, ca pe o situatie cotidiana. Daca in urma cu doua luni, atunci cind au aparut primele suspiciuni de gripa aviara, ministrul Gheorghe Flutur anunta masuri in forta pentru prinderea si incinerare a zeci de mii de gaini in satele tulcene, iar saptamina trecuta CSAT a trimis infanteria sa lupte cu orataniile de prin curtile satenilor, ieri Ministerul Agriculturii a renuntat la aceasta metoda si a anuntat ca vor fi incinerate doar pasarile din gospodariile care au fost afectate de virusul ucigas. Decizia nu are o motivatie umanitara fata de satenii care traiau de pe urma acestor oratanii, ci mai degraba una financiara, dictata de sumele tot mai mari pe care Guvernul trebuie sa le scoata din visterie pentru a-i despagubi pe bietii tarani napastuiti de virusul H5N1.
Pentru stingerea primelor trei focare de gripa aviara din Romania, Guvernul a cheltuit peste o suta de miliarde de lei. Astfel, pentru a nu scapa de sub control cheltuielile cu despagubirile catre taranii afectati, care in treacat fie spus sint mult mai mici decit bugetele pe care cu nerusinare parlamentarii si le-au votat, Guvernul a preferat sa inmoaie metodele de lupta cu virusul aviar si mai mult sa acorde, in general, despagubiri in produse alimentare din rezerva statului si nu in bani ca in cazurile din Delta Dunarii. Toti acesti pasi inapoi in lupta cu gripa aviara survin dupa ce Gheorghe Flutur si Romania au fost laudate si date ca exemplu pe plan european privind gestionarea situatiei aparute in Delta Dunarii.
Atitudine sovaelnica a guvernantilor s-a rasfrint si asupra populatiei care a banalizat pericolul ce o pindeste din cotete. Tot mai multi sateni isi lasa slobode, pe islazuri, orataniile si nu si le inchid in curti, nu anunta veterinarii atunci cind le pier pasarile, deoarece ei sint obisnuiti ca in fiecare an sa le moara citeva pasari de prin ograda. Pericolul aviar este privit cu aceeasi indiferenta si in orase. Daca dupa confirmarea primului focar de gripa aviara romanii anuntau autoritatile pentru orice porumbel sau cioara gasita moarta pe strada, astazi ei trec pe linga acestea fara sa le mai bage in seama.
Singurii care continua sa simta din plin efectele aparitiei focarelor de gripa aviara sint crescatorii de pasari, ei raportind scaderi ale vinzarilor cu pina la 50%, fapt care i-a determinat sa reduca preturile cu 30% ca sa creasca vinzarile la loc, ca daca e ieftin romanii cumpara, asa e la noi.
Aceasta indiferenta specific romaneasca ne va duce in situatia de a nu mai putea controla extinderea focarelor de gripa aviara, mai ales acum cind virusul se pregateste sa treaca Muntii Buzaului spre Ardeal.