Era de asteptat ca greva profesorilor sa inceapa asa, adica dupa cum vrea fiecare. Unele scoli fac ore, altele nu, unii profesori fac greva, altii fac ore pentru ca nu vor sa li se taie ceva din salariu.
Nu stiu aici daca e vina liderilor de sindicate. Viata sindicala romaneasca este peste tot farimitata, nu doar in invatamint. Este visul oricarui patronat, sa aiba doua sau trei sindicate, pe care sa le poata manevra mai usor. Poate de aia sindicalistii europeni s-au prins si au organizatii mai putine, dar puternice. Dar poate au si sindicalistii dreptatea lor, atunci cind au aparut sindicate puternice in Romania, sefii au ajuns ministrii transporturilor sau prim-ministri.
Nu stiu care poate fi rezolvarea in situatia data, poate ca profesorii ar trebui sa inteleaga ca e vorba pina la urma de vointa majoritatii, careia ne supunem cu totii, pina la urma. Sau ar putea face ore, dar sa dea scris ca nu vor sa beneficieze de avantajele obtinute de colegii lor care fac greva.
Probabil pentru liderii de sindicat din invatamint nici macar frustrant nu mai este, s-au obisnuit cu situatia. Chiar si motivul grevei este nitel ciudat, sa fie acordati mai multi bani pentru invatamint. O promisiune din campanie a lui Traian Basescu. Adica practic profesorii vor bani pentru a-si putea desfasura activitatea normal, mai multe fonduri. E ca si cum intr-o fabrica angajatii nu ar cere salarii mai mari, ci un management mai bun de la patronat, ca sa functioneze fabrica mai bine, desi nu ar trebui sa ii intereseze asta.
De fapt cred ca toate grevele din Romania din ultimele saptamini asta cer in fond de la guvernanti, un management mai bun, o guvernare mai buna.
Poate e semn bun asta la profesori. Vor obtine probabil banii, mai mult din cauza impresiei de greva decit din cauza grevei. Si dupa aceea pentru a imbunatati invatamintul, poate ar mai schimba ceva, program mai lejer pentru elevi, mai putine ore, mai putine teme.
Noi am scris despre programul elevilor, pusi sa invete la virgula diverse chestii mai mult sau mai putin inutile, muncind pina noaptea tirziu ca sa isi termine temele. Poate rezultatul ar fi ca mai putini elevi s-ar lasa de scoala, pentru ca le-ar ramine timp sa se si joace.
Imi place ca foarte multi profesori viziteaza Italia, Franta, Spania si povestesc despre invatamintul de acolo, despre faptul ca e mai simplu, mai usor, sint mai putin chinuiti copii aia. Si totusi si de acolo sint absolventi de facultati care stiu chiar foarte bine meseria lor. Toti se mira, dar atit. Daca ar fi la fel poate ca vom avea mai multi copii care se vor duce cu placere la scoala. Ar merita oare organizarea unei greve si pentru asa ceva? Pentru ca in Romania, din ce am vazut eu, un invatamint mai bun, calitativ vorbind, inseamna de fapt mai mult. Si s-ar putea sa fie putin depasit conceptul asta.