Nu stiu cum se face, dar toti presedintii Romaniei ajung sa se otarasca la ziaristi. Cu totii au urmat acelasi tipic. Prietenosi cu presa in perioada candidaturii, au un fel de luna de miere pana pe la jumatatea mandatului, iar spre final se trezesc afurisind ziaristii pentru lipsa de profesionalism si de obiectivitate, acuza grupuri de interese, coruptia din presa, fara deosebire. Traian Basescu urmeaza acelasi model. Unde e inimosul presedinte de altadata, care se dadea peste cap sa elibereze ziaristii ostatici in Irak? S-a topit in ceata.
Atunci cand scriau despre matusa Tamara sau despre carnatii lui Remes, ziaristii erau corecti, profesionisti, obiectivi. Acum, cand scriu despre odrasla prezidentiala, ziaristii sunt barbati care se lupta cu un "copil timid", sunt "tonomate de euro". Traian Basescu incepe sa aiba probleme serioase de perceptie si de obiectivitate. El incepe sa confunde persoana sa si familia sa cu institutia prezidentiala, atunci cand sustine ca mogulii presei urmaresc sa controleze institutiile statului. Nu cred ca "mogulii" urmaresc asta, mai mult in 2008 decat in 2004 sau 2005. Pai, si atunci, de ce nu ne-a deschis ochii dl Presedinte, de acum cativa ani?
In mod deliberat, el considera articolele despre prestatia submediocra a Elenei Basescu atacuri la adresa Presedintelui Romaniei. "Cand am candidat la Presedintie, nu mi-am asumat sa fiu terfelit de aceste tonomate", a afirmat Basescu. Error, domnule Presedinte! Orice persoana publica, si cu atat mai mult un politician, inclusiv seful statului, se expune criticilor si observatiilor presei. Face parte din joc, un joc cu aceleasi reguli in orice democratie din lume.
Ar fi trebuit ca presa sa o trateze preferential pe mezina familiei? Sa foloseasca alte unitati de masura pentru o gagicuta razgaiata decat pentru ceilalti politicieni? De ce? Pentru ca este fiica Presedintelui? Sa fim seriosi! Daca e un "copil timid", nu are ce sa caute in politica.
Iar daca Traian Basescu isi permite sa faca incompetenti niste ministri si chiar un guvern intreg, de ce nu i-ar fi permis presei sa afirme ca fiica sa este incompetenta pentru o functie politica importanta?
Din pacate, asemenea celorlalti presedinti, Basescu nu vede barna din ochiul sau si nu tine cont de semnalele critice ale presei. El prefera sa raspunda agresiv si mitocaneste, iar sustinatorii sai ragaie de placere, incurajandu-l sa persiste in greseala. Oricine se comporta admirabil cand este laudat, dar caracterul adevarat al unui om iese la iveala atunci cand este contrazis si criticat.