Ideea crearii pe scena politica romaneasca a unui partid popular puternic ca doctrina si reprezentativitate nu este noua. Dupa ce seniorul Corneliu Coposu a trecut in eternitate, PNTCD s-a dovedit incapabil sa puna in practica un obiectiv de asemenea anvergura, in pofida apropierii sale doctrinare de un partid de asemenea factura. inaintea alegerilor din anul trecut, alti lideri politici, printre care Radu Vasile, au ajuns la concluzia ca nu au timpul necesar pentru fondarea unui partid popular, desi au fost demarate discutii in acest sens, atit in tara cit si in strainatate. si Corneliu Vadim Tudor s-a dovedit interesat de punerea in practica a unui asemenea proiect si, din dorinta de a transforma PRM in partid popular, a incercat sa obtina sprijin in Italia. Perceput ca un partid extremist si, mai cu seama, antisemit, PRM nu a obtinut binecuvintarea de care avea nevoie.

Prin recentele iesiri la rampa ale lui Mihai Lupoi, demisionat din partidul lui Corneliu Vadim Tudor, ale lui Cozmin Gusa, Valeriu Stoica si Gheorghe Ciuhandru, ideea formarii unui partid popular reintra in actualitate. Exista, insa, diferente de opinii, tinind, poate, in primul rind de orgolii si numai dupa aceea de principii doctrinare, care complica substantial structurarea unei viziuni coerente.

Astfel, Valeriu Stoica, promotorul proiectului fuziunii dintre PNL si PD, a lansat cu putin timp in urma, "Principiile si directivele strategice pentru o platforma politica liberal-populara”, avind la baza tocmai fuziunea dintre PNL si PD, viitorul partid dorit de Valeriu Stoica ar trebui sa fie unul popular, sa adere la Partidul Popular European si sa-si deschida, apoi, portile pentru negocieri cu celelalte formatiuni politice crestin-democrate sau populare. Valeriu Stoica a nominalizat in acest sens PNTCD, dar are in vedere, cel putin deocamdata, o platforma politica liberal-populara. Nelipsita de interes este si formula propusa de Cozmin Gusa care are in vedere crearea unui partid popular, pornind de la un nucleu identificabil in PD, favorabil acestei idei sau chiar de la acest partid in ansamblul sau care impreuna cu PNL ar trebui sa se mute inspre zona populara, cooptind sub borul aceleiasi palarii PNTCD si Uniunea pentru Reconstructia Romaniei.

Devine limpede ca nici din punct de vedere doctrinar lucrurile nu sint aduse la acelasi numitor comun. Pe de-o parte, exista speranta pentru un partid popular puternic de dreapta-liberal, economic, conservator politic, adept al parteneriatului si pacii sociale dar, cel putin deocamdata, nu se are in vedere problema cooptarii altor partide in unificarea liberalo-democrata care, conform unor declaratii, ea insasi nu reprezinta o prioritate a actualei guvernari. Pe de alta parte, se vorbeste despre un partid popular crestin-democrat, pe care il au in vedere PNtCD, Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, Actiunea Populara si Partidul Crestin Democrat. Presedintele taranist Gheorghe Ciuhandru a afirmat ca un partid popular crestin-democrat nu poate fi constituit in momentul de fata decit in jurul PNTCD, sens in care taranistii au semnat impreuna cu Uniunea pentru Reconstructia Romaniei "Manifestul popular”, un act care certifica fuzionarea rapida a celor doua formatiuni politice la care au aderat si alti companioni de idealuri politice, afirmate dar mai mult sau mai putin confirmate de realitate. Nu a intirziat nici precizarea ca noul partid popular crestin-democrat se doreste un partener de discutii si pentru PNL-PD, dar el se va constitui doar in jurul lui Gheorghe Ciuhandru si al partidelor care au o doctrina corespunzatoare si nu pentru cele care sint doar tentate de culoarul popular. Se mizeaza, totusi, si pe atragerea unor formatiuni politice care, desi nu sint crestin-democrate, par apropiate de aceasta viziune. Desigur, nu poate fi vorba de PSD, desi unii afirma, fara argumente convingatoare, ca in sinul acestui partid de stinga, unii lideri sint, de fapt, adeptii orientarilor doctrinare populare. Este insa cit se poate de evident ca ideea crearii unui partid popular cu "anvergura”, luat in seama si recunoscut in mod corespunzator pe plan european se zbate neputincios intre orgolii si bijbiieli contraproductive.